Турският баланс в световната отбранителна индустрия

06:14, 31 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Надпреварата за доставки на оръжия за Украйна продължава, но много от съюзниците, особено  в Европа, вече започват да изпитват сериозен недостиг в собствените си оръжейни запаси. Войната генерира огромно търсене, като дори страни, които не участват в конфликта, вече започват да се запасяват.

В първите дни на руската инвазия като един от малкото герои на тази война се очерта турският дрон Bayraktar TB-2. Редица грешни изчисления от страна на Русия не позволиха на танковете да си проправят път към бърза и безпроблемна победа. Вместо това те затънаха в калта. Това ги превърна в най-лесната цел за въздушни бомбардировки. И поради липсата на превъзходство във въздуха дроновете Bayraktar TB-2,  закупени от Украйна през 2019 година, успешно отстраняваха танк след танк. Те не прекратиха войната, но показаха на света, че военните активи, които се доставят на Украйна, могат да ѝ помогнат да преобърне хода на военните действия. В същото време  употребата на това оръжие помогна на Турция да достигне до трето място в  класацията на световни износители на оръжие.

Известният Bayraktar TB-2 е продукт на отбранителната компания Baykar Makina, базирана в Истанбул. Повишеното търсене, големите инвестиции в научноизследователски проекти и нарастващото външно влияние на Турция през последните години я превърнаха в значим производител за световната отбранителна индустрия. Само за 2022 година страната постига рекорден износ на оръжия, които носят приходи от 4,4 млрд. долара, което напълно оправдава факта, че заложената цел за 2023 година е 6 млрд. долара.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VALDA KALININA

Още в началото на 2000 година турското правителство съставя  стратегия за изграждане на самостоятелен и модерен отбранителен сектор чрез насърчаване на вътрешните инвестиции. В продължение на две десетилетия, по проекта на Ердоган, държавата инвестира в местни фирми. Сред тях е и Baykar Makina, чийто директор е зет на турския президент. Постепенно чуждестранните договори започват да осигуряват 90% от приходите на компаниите, а в замяна на успеха си те осигуряват повишено турско влияние в чужбина.

Развитието на търговията в отбранителния сектор укрепва влиянието на Турция в страните от Персийския залив и в Европа, но същевременно ѝ позволява да подобри връзките си с Казахстан, Туркменистан и Азербайджан. Самолетът Bayraktar, освен в Украйна, става участник и в конфликта между  Азербайджан и Армения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Necati Savas

Недостигът на оръжейни запаси, който става все по-осезаем в Европа носи на Турция поръчки, които попълват запасите  на НАТО. Парадоксът е, че и самата турска армия, която е втора по големина в НАТО, вече изпитва недостиг, който ще трябва да бъде захранен от същото производство.

Макар да изглежда, че производителите са открили най-доходоносната ниша, не всички от тях са доставчици за Украйна. Политиката, която турското правителство води, е насочена към постигане на баланс в отношенията й както с Украйна, така и с Русия. Например предлага убежище на санкционирани руски граждани или им дава възможност за безпроблемно бягство през територията ѝ към Западния свят, балансирайки между двете страни на конфликта.

Но освен за стимулиране на външната политика, турското правителство инвестира в развитието на силна вътрешна оръжейна индустрия като централна част на стратегията си за сигурност.

Защо ни е  важно?

В международните отношения настъпва нов етап. Световните сили се намират в зората на епоха на дипломация, водена чрез дронове.  Настоящите конфликти демонстрират колко важна е употребата на оръжия с дистанционно управление за воденето на битка. Нарастващото им приложение налага разрастване на отбранителната индустрия, което предоставя възможност на страните-производители да разширят глобалното си влияние. Макар това да е част от вече установената тенденция за използването на износа на оръжия като дипломатически инструмент, настоящата тенденция помага на държавите да постигат бърз напредък в своите външнополитически програми.

Появата на Турция на пазара постепенно започна да измества традиционните доставчици. С продажбата и даряването на оръжия  тя  успява да  извлече отстъпки и да упражнява влиянието си, противодействайки на съперниците си и укрепвайки военните си връзки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

Дроновете променят характера на съвременните конфликти. Притежанието им позволява на световните лидери да проектират своята сила и същевременно да минимализират загубите в жива сила. По този начин правителствата получават възможността за осъществяване на рискови атаки или разузнавателни мисии.

Днес турската отбранителна индустрия продължава да посреща нуждите на своите сектори за сигурност, използвайки  вътрешните си ресурси. Но от проектирането до масовото производство дейностите се извършват под строгия надзор на президентството.

Наличието на близо 2000 фирми, които оперират в индустрията, създава вид екосистема, която с времето ще обособи изключителен фискален принос  за страната. И за да извлече максимална полза, Турция премисля всяка своя стъпка в съответствие с нуждите на всички приятелски и съюзнически страни.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:33, 01 апр 23

Турците наистина знаят как се прави успешна търговия. Докато всички са заети да се преборват, те печелят

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама