Споразуменията на България със САЩ и Франция за Козлодуй и Белене

06:10, 03 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Въпреки наложените санкции срещу Русия България все още е зависима от нея по отношение на редица части и оборудване за ядрената ни централа.

Това наложи търсенето на дългосрочни алтернативни доставчици. По тази причина предстои да бъде подписан договор  за изграждане на 2 блока на АЕЦ „Козлодуй“ по технология АР 1000 на американската ядрена компания „Уестингхаус“.

Снимка: БГНЕС/МЕ

По думите на служебния заместник-министър на енергетиката Еленко Божков основните цели на този договор са максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт.

Подобен договор предстои да бъде разработен и подписан и с френската енергийна  компания „Електрисите дьо Франс“ (EDF). Предвижда се доизграждане на 2 блока на АЕЦ „Белене“, като за целта ще се усвои руско оборудване за ВВЕР – 1000, което вече се намира на площадката на централата.

Снимка: БГНЕС/МЕ

За да бъдат сключени двете споразумения, те трябва първо да бъдат нотифицирани от Европейската комисия, а след подписването им от съответните правителства предстои да бъдат ратифицирани от българския парламент.

Защо ни е важно?

Притежанието на две атомни електрически централи превръща България в значим източник на енергия за региона. По тази причина е изключително важно от политическо, икономическо и дипломатическо значение точно с коя страна България ще търгува за оборудване и развитие на електроцентралите, защото става въпрос за влияние.

До момента страната ни беше обвинявана, че заради зависимостта ни от руските ядрени технологии позволяваме техният интерес да се налага на балканския пазар за електроенергия. Впоследствие се появиха и становища за отражението на това в политиката и на управлението на страната ни.

Затова, ако разглеждаме договорите като огледало на чие външно влияние е подвластна България, то предстои да настъпи значителна промяна. Сключването на споразумения с Франция и САЩ е разумен ход, тъй като и двете страни имат опит и силно развити технологии в атомната промишленост. Обновяването на съоръженията ни чрез тяхното оборудване и разработки ще спомогне за това държавата ни да започне да отговаря на вече определен международен стандарт, с което ще се повиши производствената и пазарната ефективност на двете централи.  А от политическа гледна точка изглежда, че се насочваме към сферата на влияние, която членството ни в ЕС вече е предопределило.

Обикновено България изглежда като непредвидим играч на политическата сцена, и не заради находчивост на действията, а поради нестабилност в заеманите от нас позиции. И макар да не звучи добре, че отново попадаме в нечия сфера на влияние, точно този избор за сътрудничество ще покаже някакъв вид укрепване на позицията, която страната ни се опитва да покаже, че заема в международното пространство.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:02, 03 апр 23

Ще ви се американска атомна централа,ама няма да стане!Колко аварии имаше в американски централи преди няколко години помните ли?Русия не е виновна ,че българските така наречени политици са помияри....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама