Мечо Пух във военновъздушните сили

07:38, 18 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

От военновъздушните сили до масовите продажби образът на Мечо Пух завладява Тайван.

Началото на военните учения, които Китай започна около Тайван, предизвика масова вълна от недоволство, която успя да намери своя израз чрез един от най-известните детски герои – Мечо Пух.

Почти от десетилетие приказният герой е жертва на атаки от китайското правителство. Въпреки че причината за цензуриране на появите на на Мечо Пух никога не са били оповестявани, мнозина смятат, че жестокостта към мечето се дължи на визуалната му прилика с китайския президент Си Дзинпин.

Всичко започва през 2013 година, когато по време на посещение в САЩ президентът Си беше сниман, докато върви до тогавашния президент Барак Обама. Снимката бързо стана популярна, което накара много хора да започнат да я включват в колажи с изображения на детските герои Пух и Тигъра.

Днес тайванците бързат да закупят нашивка за дрехи, носени от  пилотите на техните военновъздушни сили. На тях е изобразена сцена, която показва ядосана тайванска черна мечка, която удря Мечо Пух с лозунга “Scramble!”. Черната мечка е възприемана като символ на тайванската идентичност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Diego Azubel

Алек Хсу, проектирал веселата нашивка, продава продукта си от миналата година, но забелязва скок в поръчките, след като тайванската военна новинарска агенция публикува снимка на пилот, който е пришил нашивката към униформата си.

От военновъздушните сили на Тайван заявяват, че не „насърчават специално“ военните да носят подобна нашивка, но поощряват всичко, което повишава морала.

Провокацията първо дойде от Китай, след като китайските учения бяха съсредоточени върху провеждането на „въздушни блокади“ и „целенасочени нападения от засада срещу акостиращи кораби на врага“ в Тайванския проток, северозападната и югозападната част на Тайван и водите на изток от острова.

Защо ни е важно?

Провежданите учения предполагат, че Китай усъвършенства въздушната координация на силите си и извършването на съвместни операции – умения, които биха послужили при евентуална блокада на пристанищата и въздушните пътища на Тайван.

Подобна блокада би попречила на доставките, които идват към острова, включително и всякакъв вид военна помощ или други пратки от САЩ. При кризисна ситуация, според закона за отношенията между САЩ и Тайван, Съединените щати поемат отговорност да предоставят отбранително оръжие на Тайван за защита от при нападение от страна на Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/

Китайският президент описа ученията като „сериозно предупреждение срещу тайванските сепаратистки сили и необходима стъпка за защита на националния суверенитет и териториална цялост“.

В такъв момент проявата на чувство за хумор е необходима. Създадената нашивка предоставя възможност на тайванските граждани по мирен начин да изразят своето несъгласие със случващото се. А съществуването на подобен символ сплотява и повишава морала както на военните , така и на обикновените хора.

Засягането на тази така чувствителна тема за президента Си обаче е опасно. Със сигурност ще последва реакция, но тя няма да бъде пряка. Официален израз на неодобрение на нашивката би означавал, че китайският лидер в действителност има проблем с това да бъде сравняван с Мечо Пух. 

Едва ли обаче нашивката би станала главна причина за започването на военни действия срещу острова.

При открит конфликт, в най-добрия случай, Тайван би могъл да се опита да забави китайската атака. А единствената помощ, на която страната може да се надява, би била предоставена от САЩ. Но последните действия на Китай показват, че Пекин е предвидил и това. И по всичко личи, че единственият фактор, от който зависи кога напрежението ще ескалира, е китайската стратегия. Китай показва, че предпочита да я развива поетапно. Форсирането на решения и действия не е в стила на китайската външна политика.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Жоро 09:08, 18 апр 23

Шегата е най-добрата форма на протест

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама