Сърбия – Косово: напрежението се покачва

07:05, 01 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След дни на насилие етническите сърби продължават да се събират пред кметствата в Северно Косово. Това води до намесата на мироопазващата мисия на НАТО в Косово. В резултат от сблъсъците между косовската полиция и миротворците, от едната страна, и местните сърби, от другата, десетки биват ранени.

Ситуацията отново подхранва страховете от подновяването на конфликта от 1998-1999 година в Косово, който отнема живота на повече от 10 000 души и оставя повече от един милион без дом.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Georgi Licovski 

Днешните събития се развиват, след като етническото сръбско малцинство в Косово бойкотира провеждането на местните избори в северната част на страната миналия месец, които позволяват на етнически албанци да поемат контрола над местните общини въпреки ниската избирателна активност от под 3,5%.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

Противопоставяйки се на призивите на ЕС и САЩ, които подкрепят независимостта на територията от Сърбия през 2008 година, премиерът на Косово Албин Курти продължава назначаването на кметовете. Това подтиква сърби да се съберат пред сградата на общината в северния град Звечан и да направят опит да влязат в нея. В отговор полицията използва сълзотворен газ и отблъсва събралото се множество.

Водените от НАТО миротворци от мисията КФОР призовават Белград и Прищина да започнат диалог, който да се ръководи от Европейския съюз, за да се постигне намаляване на напрежението.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andrej Cukic

На фона на настоящата ескалация сръбският президент Александър Вучич подписва заповед за повишаване на бойната готовност на частите на сръбската армия до най-високо ниво и им нарежда незабавно да се придвижат в посока на административната линия с Косово и Метохия. Също така сръбският лидер планира да осъществи срещи с посланиците на САЩ, Русия, Китай, Великобритания и с ръководителя на мисията на Европейския съюз.

,,Най-трудното по отношение на Косово тепърва предстои, тъй като премиерът на най-малката държава на Балканите мечтае да бъде украинският президент Володимир Зеленски“, казва Александър Вучич.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Georgi Licovski 

По думите му ,,в Косово ще се случи нещо, което Сърбия не е виждала досега и не е могла да си представи“.

Защо ни е важно?

Нищо в настоящите събития не предвещава, че напрежението между двете страни ще може бързо да стихне. Жестоката война в Косово и последиците от нея все още са твърде близо в спомените и продължават да оказват влияние върху начина на живот на хората и от двете страни на конфликта.

Разразяването на сблъсъците до голяма степен в момента се предопределя от отношението на лидерите на Косово и Сърбия към конфликта, които все още не са показали готовност за компромис.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Georgi Licovski

Премиерът на Косово – Албин Курти, бивш лидер на студентски протест и политически затворник в Сърбия, е известен като яростен поддръжник  на обединението на Косово с Албания и принципно е против договарянето на споразумения от всякакво естество със сръбската страна. Докато Александър Вучич, който служи като министър на информацията по време на Косовската война, настоява, че всяко решение ще бъде компромис, който страната му няма да уреди, ако не спечели нещо.

Постигането на мир е от съществено значение и за двете страни, тъй като в противен случай нито една от тях не би могла да напредне по пътя за членство в ЕС. Липсата на пробив в ситуацията ще означава задълбочаване на продължителната нестабилност, икономически спад и постоянен страх от пораждането на нови сблъсъци.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Georgi Licovski

Позицията на Белград ще продължи да бъде отправна точка за поведението на косовските сърби, а всяка военна намеса в Косово в момента би означавала, че отново ще настъпи  сблъсък с миротворци на НАТО, разположени там.

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:19, 01 юни 23

Ще погубят тези народи само заради руските игрички

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама