Против Унгария на върха

05:34, 02 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

 

Подобно на България и в Европа настъпва момент, в който темата за ротационното председателство трябва да бъде разисквана. Същевременно Германия поставя под въпрос възможностите на Унгария да се справи с отговорността през 2024 година.

Това се случва на фона на желанието на законодателите на ЕС да забавят предстоящия шестмесечен унгарски мандат с цел подпомагане на процеса на създаване на политики в Съюза. Точно това става причина и Берлин да се усъмни в способностите на Будапеща да ръководи този процес на създаване на политиката на ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

Като основание за тази нагласа германският държавен министър за Европа и климата Анна Люрман посочва предполагаемите нарушения на върховенството на закона на Унгария и колебливата ѝ позиция относно подкрепата за Украйна в конфликта с Русия.

Европейският ротационен принцип предвижда председателството на Съвета да се предава между всички страни от ЕС на всеки шест месеца. Управляващата държава получава правомощията да помага при определянето на дневен ред и приоритети, да председателства срещите и да носи отговорност за координирането на работата по политиката на ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexei Nikolsky

Все още не е ясно точно какви мерки може да бъдат предприети срещу унгарското председателство, тъй като до момента съществуваха само спекулации по темата. Коментарът на Германия се явява като първи ясен сигнал за несъгласието на Общността.

Съгласно графика, приет от всички правителства в ЕС през 2016 година, Унгария трябва да председателства ЕС между месец юли и декември 2024 година. Въпреки че и преди в календара са настъпвали размествания поради приема на нови държави в Съюза, промяна, наложена от обстоятелства като тези около Унгария ще бъде приета като  безпрецедентна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Szilard Koszticsak

Защо ни е важно?

Унгария отдавна е в противоречие с ЕС по множество въпроси, сред които  върховенството на закона, корупцията на високи нива, липсата на съдебна автономност, нарушаването на свободите на гражданите и правата на LGBTQ общността.

След нахлуването на Русия в Украйна страната се оказа в деликатна геополитическа позиция. Отношението на Будапеща към войната е относително сложно и се основава на внимателно балансиран подход.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Zoltan Fischer

Под ръководството на дългогодишния премиер на страната Виктор Орбан унгарското правителство води политика, която кара европейските партньори на страната да я считат за една от най-приятелско настроените държави към Русия в НАТО и ЕС.

Постепенно това провокира Европа да възприема Орбан като символ на неолибералния популизъм, който си проправя път сред европейските демокрации.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Szilard Koszticsak

Балансираната реакция, която унгарското правителство се опитва да наложи спрямо възприятието си за украинската криза, поставя страната по средата между Брюксел и Кремъл, с което доверието към нея става основателно по-крехко.

Позицията на председател изисква от Унгария да бъде подготвена да изразява политиките и позициите на ЕС на международното поле, но това би било сложен процес за държава, която все още не е наясно с това дали категорично иска да заеме една от страните в конфликт, който принуждава всеки международен играч, рано или късно, да направи своя избор.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Към момента балансираното поведение на Унгария отразява цялостната идеологическа позиция на премиера Виктор Орбан. Подходът му може да има неблагоприятни последици за развитието на външната политика на страната, но се отразява добре във вътрешен план.

В ЕС вече има ясен консенсус за това какво се случва в Унгария, но предприемането на законови мерки срещу нейното председателство също ще бъде в разрез с европейските принципи. Тази пречка ще може да бъде преодоляна единствено, ако всички останали държави членки на Съюза постигнат пълно единодушие по въпроса.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:24, 02 юни 23

Ако ЕС стигне до тази мярка да отложи председателството на Унгария, това само ще потвърди тезата, че Съюзът скоро ще се разпадне

2 Анонимен 11:38, 02 юни 23

ЕС за последните три години се превърна в чиста фашистка диктатура.Никоя държава няма право на собствени позиции,всички са длъжни да козируват на Урсула,чийто морални принципи чухме от самия Кирчо.Най-ветоятно след няколко години още такъв тормоз и изнудване на суверенни държави и нея я чака съда в Хага,а има много за какво....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама