Възмездие за аборигените

11:00, 26 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В Австралия започва да си проправя път знаменателен референдум за признаване на коренното население. При окончателно гласуване в горната камара на австралийския парламент, с абсолютно мнозинство, се приема законопроект за промяна на конституцията.

На референдумът австралийците ще решат дали подкрепят промените, които ще позволят включването в парламента на комисия наречена Voice to Parliament’’. Тя ще може да съветва депутатите по въпроси, засягащи аборигените и населението на островите в Торесовият проток.

,,Парламентите приемат закони, но хората са тези, които правят историята“, казва австралийският пример Антъни Албанезе.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dean Lewins

Сега пред него стои отговорната задача да определи дата, на която да се проведе първият референдум в страната от 1999г. насам. Тогава австралийците отхвърлят създаването на република.

Постигането на конституционни промени в Австралия е трудно. Правителството трябва да осигури двойно мнозинство на референдума, което са повече от 50% гласоподаватели от цялата страна. Това означава подкрепа от гражданите на поне четири от шестте щата на държава.

Защо ни е важно?

В днешни дни аборигените съставляват едва 3,2% от приблизително 26-милионното население на Австралия. Живеят в условия, които са под средните социално–икономически показатели за страната и до момента не са упоменати по никакъв начин в австралийската конституция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Aaron Bunch

Маргинализираното им от британските колониални владетели ограничава правото им на глас чак до 60-те години на 20 век.

Въпреки това расизмът на континента все още съществува.

Държавната система продължава да не  се съобразява с нуждите на  аборигените и жителите на островите от Торесовия проток. В продължение на десетилетия политиките на австралийското правителство са в постоянен разрез с единственото нещо, което иска коренното население на континента – възможност да контролира и управлява собствения си живот.

Все още е жива една от основните идеи на колониализма: ,,Ние знаем кое е най-добро за вас!“ Тя е дълбоко вкоренена в бюрократичната машина на Австралия. За много от местните австралийци липсата на конституционно признание означава продължаваща дискриминация и отричане на съществуването.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/David Mariuz

Ако Австралия гласува с ,,Да“ на предстоящият референдум, това решение ще осигури постоянно представителство на коренното население в парламента. Появата на ”Voice to Parliament’’ може да бъде решаваща за премахването на ,,аборигентския проблем“. Така вниманието на политиците ще бъде насочено към проблемите на аборигените.  

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:59, 28 юни 23

Днес все още има много расизъм в медиите и обществото. Изправени сме пред сериозни проблеми с правата на човека, включително отнемането на деца от техните майки, високия процент на задържане на аборигени, особено деца и млади хора, в условия, които са много нечовешки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама