Поредното заграбване на власт в Сахел

06:15, 31 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Ръководителят на президентската гвардия на Нигер се обявява за новия лидер на богатата на уран страна, опора в битката на западните и африканските сили срещу разпространението на ислямските бойци в Сахел.

Този ход следва пет успешни преврата през последните три години в бедния регион.

Генерал Абдурахман Тиани се появява по държавната телевизия на 28 юли, за да се самообяви за лидер, два дни след като неговите войници съобщават, че са задържали действащия президент на Нигер Мохамед Базум.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin 

Ръководителят на армията подкрепя преврата, като казва, че желае да избегне кръвопролитие. Но Икономическата общност от 15 държави, Африканският съюз, САЩ, Франция и други западни сили осъждат опита за превземане на властта и призовават за незабавно освобождаване на Базум, който все още не е подал оставка.

Събитията в Нигер се случват след успешни преврати в съседните Мали и Буркина Фасо, както и друг в близката Гвинея. Лидерът на Судан, в източната част на Сахел, е свален през 2021г., същата година, когато армията на Чад сменя покойния си президент със сина му – армейски генерал.

Всички военни поглъщания в региона се коренят в икономическото неразположение и слабото управление, които подхранват разочарованието сред цивилните граждани и разпространението на екстремистко насилие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Issifou Djibo 

Защо ни е важно?

Ако последното заграбване на власт, което се случва в Нигер, бъде успешно, то ще доведе до създаването на пояс от управлявани от военни държави, простиращи се от Атлантическия океан до Червено море.

Същевременно повечето от тях са по-тясно свързани с Русия, отколкото със Запада.

При превратите в Мали и Буркина Фасо правителствата се заменят от хунти, които са враждебно настроени към влиянието на бившата колониална сила Франция, която води продължителна война с екстремизма в региона. Това оттласкване приближава държавите към Русия. Мали и Буркина Фасо прогонват френските войски и наемат наемници от свързаната с Кремъл група Вагнер.

В резултат на това ролята на Нигер на най-важен регионален съюзник на Запада нараства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Issifou Djibo 

През последните Години Нигер се възприема като относителен бастион на стабилността в един от най-несигурните региони в света и ключов западен съюзник. САЩ, в сътрудничество с френската армия, разполага в страната с военна база за дронове, която използва за мисии, насочени към бунтовници, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава.

Европейският съюз гледа на Нигер като съюзник в усилията си за справяне с нелегалната имиграция от Африка, част от която преминава на север, по пътя към Средиземно море. Блокът предоставя на Нигер помощ на стойност от 1,1 милиарда долара за периода между 2017 и 2020г., като една четвърт от парите са насочени към мерки за контрол на миграцията.

В този контекст бурните събития от последните няколко дни представляват шок за международната общност. В цяла френскоговоряща Западна и Централна Африка антифренските настроения, кипящи под повърхността, започват за кристализират публично, което води до все повече граждански демонстрации в полза на превратите и срещу намесата на чуждестранното влияние.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Issifou Djibo 

Опитът за преврат в Нигер се вписва в последователността на събития, предопределени от продължителен модел на неспособност на политическата класа да говори за и да се справя с икономическите предизвикателства, сигурността и политическата нестабилност в страната.

Сега Сахел в Западна Африка се превръща в един от най-смъртоносните райони в света и целият пояс на юг от Сахара се превръща в изключително проблемна зона.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:14, 31 юли 23

Шок и ужас!Когато САЩ правят преврати някъде по света и сменят правителства това е внасяне на демокрация,а когато го правят руснаците-било лошо,верно ли?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама