Пътят към прекратяването на българския внос на руски петрол

07:17, 01 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

България планира да прекрати доставките и преработката на руски петрол, отменяйки дерогацията за използването му чрез законови промени. До решителния ход се достигна след като в Народното събрание се внася законопроект с подписите на депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

С оглед на действията на Русия, които дестабилизират положението в Украйна, страната ни предвижда промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки, с чиято помощ да постигне отмяна на дерогацията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stephanie Lecocq

Според предложението България трябва да отмени направеното изключение за употреба на руски петрол до един месец след влизане в сила на закона. Но тъй като парламентът сега излиза във ваканция, се очаква това да се случи най-рано през месец октомври.

Ако Съветът по сигурността на Министерски съвет прецени, че предложения срок не е достатъчен, е възможно той да бъде удължен. При подобен случай МС трябва да предложи друг срок, който да бъде одобрен от парламента. Целта на подобна възможност е предотвратяването на криза в доставките на петролни продукти.

Според депутатът от ГЕРБ Делян Добрев резултатът от прилагането на подобна мярка ще бъде спиране на финансиране за Русия. Той подчертава, че от началото на дерогацията единствените печеливши от нея са ,,Лукойл“ и ,,Литаско“. В допълнение обяснява, че, ако от цената на горивата в България се извади стойността на акциза и ДДС, полученият резултат ще бъде с ходен с този на съседните държави.

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Защо ни е важно?

Прекратяването на дерогацията от петролно ембарго ще бъде съществена стъпка в лишаването на ,,Лукойл“, и впоследствие на Кремъл, от допълнителни печалби, които да служат за финансирането на руската агресия в Украйна.

Ако внасянето на промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки бъде успешно, ,,Лукойл“ няма да има стимул да внася повече руски петрол и да го използва за извличане на монополни печалби, което вероятно ще принуди компанията да потърси възможност за освобождаване от своите активи.

Страната ни все още е една от най-уязвимите в Европа от руско политическо и икономическо влияние.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/

През последните години търговията с руски петрол утвърждава това влияние и му проправя път до взимането на стратегически решения относно енергетиката на България, както и до обществените нагласи.

При подобни обстоятелства липсват конкретни икономически или технически причини, които да потикват държавата към това да запази дерогацията от петролното ембарго на ЕС, което възпрепятства процеса ни на постепенно отделяне от Русия в енергийния сектор.

Засилване на петролните санкции, без да затрудни възстановяването от глобалната пандемия, е политика, която според анализатори може да отнеме години, за да доведе до видими резултати. 

Към момента Русия притъпява последиците от западните мерки, като пренасочва износа си на суров петрол към Китай, Индия и Турция, използвайки достъпа си до петролни пристанища на три различни морета, обширни тръбопроводи и голям флот от танкери.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Vyacheslav Prokofyev

В този процес Кремъл успява за месеци да пренастрои десетилетни глобални модели на търговия с петрол.

Въпреки че Русия продължава да произвежда около 10 милиона барела петрол на ден, бидейки третият най-голям производител в света след САЩ и Саудитска Арабия, европейската забрана за внасяне на петрол и таван на цените постепенно намаляват парите в руската хазна.

Кремъл продължава да продава петрол за по-малко пари и това е очакваният резултат от тавана на цените. Но след едногодишна подготовка и Русия изглежда вече е готова да поеме непосредственото въздействие на западните санкции върху производството си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 09:02, 01 авг 23

Това може да го измислят само озверели за власт и пари и страх ,че американците ще извадят всичките им кирливи ризи и национални предателства,ако не слушкат и не изпълняват безродници и боклуци .Тоя филм вече го гледахме и ако пак докарат американски газ на космически цени в името на доброто на чичо Сам няма да им се размине само със снежни топки като на Кирчо.Толкова са се самозабравили,че не разбраха кога прескочиха границата на търпение на обикновените хора и снощните протести са само началото.......

2 Анонимен 18:39, 03 авг 23

Да ти дадат дерогация, извоювана от предишното правителство с толкова усилия и ти да се откажеш доброволно от нея, това значи да работиш директно срещу интересите на собствената си страна и нейния народ! А този народ те е сложил на власт (по грешка, разбира се)!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама