Залогът на САЩ в Босна

05:40, 02 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Съединените щати налагат санкции срещу четирима високопоставени босненски сръбски служители, сред които е член на президентството на страната. Мярката се налага поради подкопаване на мирното споразумение, постигнато под егидата на САЩ, което слага край на войната в балканската страна през 90-те години.

В изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър оповестява, че Министерството на финансите на САЩ налага санкции заради правителствената подкрепа за приемането на закон, който подкопава босненската конституция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fehim Demir

На санкции ще подлежат бившият президент на Република Сръбска Желка Цвиянович, настоящият премиер, министърът на правосъдието и председателят на парламента на Република Сръбска.

 Министерството на финансите на САЩ и Държавният департамент предупреждават, че този ход може да застраши крехкия мир, постигнат с посредничество през 1995 г., след години на брутална война между етническите групи в региона.

,,Това действие застрашава стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина и трудно извоювания мир, подкрепен от Дейтънското мирно споразумение“, казва заместник-секретарят на Министерството на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън. Той допълва, че това поведение допълнително застрашава бъдещата траектория на страната и нейната успешна интеграция в евроатлантическите институции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andrej Cukic

Защо ни е важно?

За босненците, които са преживели войната от 90-те години на миналия век думите ,,стига да няма друга война“ отекват като рефрен във всяка политическа криза от последните две десетилетия.

Вътрешните сътресения в Босна често се провокират от външни сили, които се стремят към това да елиминират постигнатото от Дейтънското мирно споразумение.

Политиката на Съединените щати спрямо Босна през годините цели запазване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на страната. Освен това насърчава нейната евроатлантическа интеграция.

Но заявяването на политиката и реализацията на политиката са две различни неща.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fehim Demir

През последното десетилетие Босна страда от липсата на фокус и последователност в действията на САЩ. Ситуацията се усложнява от закъснелия процес по присъединяване към ЕС.

Националистическите лидери в региона се възползват от тази липса на внимание, за да разширят собствените си мрежи за разпространение на влияние. Така успяват да стопират необходимите реформи и да завладяват постепенно държавните институции. Същите, за установяването на които е помогнала западната намеса.

И така близо 28 години след Дейтънското мирно споразумение, страната продължава да използва част от него като своя конституция, която разделя страната на две етнотериториални единици.

Критиците твърдят, че етническите споразумения за споделяне на властта и възможностите за вето, вградени в правителствените органи, са източниците на множество институционални спънки. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fehim Demir

Наблюдателите на процеса посочват също, че Съединените щати остават заинтересована страна в бъдещото развитие на Босна поради централната им роля в разрешаването на конфликта и следвоенната босненска държава. Като се има предвид историята на участието на САЩ в Босна, значението на държавата за регионалната стабилност на Балканите и опасенията относно възможно руско и китайско влияние, членовете на Държавния департамент на САЩ имат интерес от налагането на по-сериозен контрол върху босненската политика.

Премахването на международния надзор като този, установен от Дейтънското мирно споразумение, е следващата стъпка по пътя на управляващите към отстраняването на институционалните им спирачки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fehim Demir

Но настоящите политически решения, предлагани от САЩ, рискуват допълнително да влошат проблемите на страната. Макар и малко вероятно да се разрази пълномащабна война, остава възможно липсата на засилен контрол да доведе до по-малки изблици на насилие.

Така че - днес Босна е изправена пред сериозни предизвикателства…

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:46, 02 авг 23

Ако американците продължават да налагат със сила тяхната демокрация в Босна ще стане като в Нигер-още една страна в света ще им бие шута с кеф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама