Президентът на богатите  

07:00, 23 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Годишният доклад за световното богатство, публикуван от Credit Suisse и швейцарския банков магнат UBS, установява, че богатството в световен мащаб е намаляло за първи път от 2008г. насам.

Сред посочените причини за случващото се са повишените лихвени проценти, инфлацията и обезценяването на валутата спрямо щатския долар. Междувременно на този фон се оказва, че броят на френските милионери се е увеличил с 25 000, достигайки общо 2,8 милиона или над 4% от общото население на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Новината веднага предизвиква нови вълнения във френското обществено пространство. Манон Обри, съпредседател на Конфедеративната група на Европейската обединена левица, публикува изявление в X, в което говори за 10-те милиона французи, които живеят под прага на бедността. Обри заявява, че френските милионери могат да бъдат благодарни на президента Еманюел Макрон за данъчните облекчения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Guillaume Horcajuelo

Според лидерът на Социалистическата партия (ПС) на Франция, Оливие Форе, свръх богатите хора в страната притежават повече от 50 милиарда евро. За това активистката на партията на ,,Зелените“ Сандрин Русо обвинява френския президент, заявявайки, че случващото се е доказателство за ултралибералната ,,американизация“ на Франция, ,,наложена от Еманюел Макрон“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Teresa Suarez

Президентът на Франция е известен с прозвището си ,,президент на богатите“ още от 2017г., когато решава да премахне дългогодишният данък върху богатството с аргумента, че той възпрепятства иновациите и икономическата привлекателност на страната.

Защо ни е важно?

От всемогъщият политик с безпогрешна интуиция, през годините на своето управление Еманюел Макрон се превръща в елитарист, раздаващ фискални екстри на богатите. Или поне така се опитват да го опишат парламентаристите, някои икономисти, телевизиите и пресата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Mathis

Сега във Франция въздухът е натежал от ,,анти-богаташки“ настроения, заради катастрофалния спад в покупателната способност на най-бедните и нарастващото усещане за социален упадък сред средната класа.

От градските тротоари до пейките на Националното събрание, синдикатите, организациите и партиите на крайната десница и левицата отново възкресяват омразната фигура на ,,богатите“, която се превръща в изкупителна жертва на кризата и отдушник, през който гневът може да се излива.

Докато пенсиите на работниците се орязват, свръхбогатите стават по-богати от всякога и това до голяма степен се дължи на техния успех в превземане институциите на републиката.

Стандартното функциониране на буржоазията – процесът, който ѝ позволя да съществува и да забогатява, се основава на експлоатацията на труда на другите. Това се случва в повечето капиталистически държави, но във Франция сумата на придобитите средства е много по-значителна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Christophe Ena

Настоящата криза хвърля светлина върху политическия паразитизъм, който функционира успешно в страната от години и не засяга само една определена политическа класа. От гледната точка на потребността от привличане на електорат, връзката между богатството и партийното разпределение на влияние не е толкова проста и тривиална, колкото изглежда.

В оставащото време на Еманюел Макрон като президент на Франция, предизвикателствата, които ще се изпречат на пътя му със сигурност няма да бъдат малко. Но едно от най-трудните ще бъде това да върне общественото уважение към поста, разграничавайки се същевременно от образа си на елитарист.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gonzalo Fuentes 

В страна, в която президентството и неговите атрибути все още се свързват с духа на кралете и императорите, начинът, по който Макрон ще успее в този балансиращ акт, ще предопредели успеха или провала му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама