Предимството на ислямското банкиране за Русия

10:10, 09 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

За първи път, като част от двугодишна пилотна програма, Русия стартира т.нар. ислямско банкиране. Иновацията се въвежда със закон, подписан лично от президента Владимир Путин, който я оценява като ,,осъществима“.

С мюсюлманско население, което наброява около 25 милиона души, ислямските финансови институции в Русия съществуват отдавна. Това обаче е първият път, в който законодателството на страната официално одобрява подобен тяхното съществуване.

Путин в Татарстан Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexey Nikolsky

Пилотната програма първоначално ще стартира само в 4 района с мюсюлманско мнозинство – Татарстан, Башкортостан, Чечения и Дагестан. Тези области вече имат значителен опит в операциите с ислямски финанси. Ако начинанието се окаже успешно, планът предвижда новият регламент да бъде въведен и в останалата част от страната.

Ислямското банкиране работи съгласно Шериата, ислямската правна система, която забранява транзакции, включващи лихварство или начисляване на лихва, тъй като това се счита за несправедлив обмен.

Путин в Башкортостан Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky

Докато конвенционалното финансиране е базирано на дълг и клиентът понася целия риск и отговорност при транзакциите, ислямското банкиране е базирано на активи, като печалбата се споделя между финансовата институция и клиента като част от партньорство.

Защо ни е важно?

Всяка криза през последните години кара Русия да се обръща все повече на Изток, което води след себе си създаване на по-тесни връзки с икономиките на страни с мюсюлманско мнозинство.

Путин в Чечня Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kazbek Vakhayev

Войната в Украйна и западният натиск върху руския икономически сектор са последните събития, които ускоряват процеса на въвеждане на ислямското банкиране.

С новия двугодишен експеримент Москва ще осъществи по-бързо своето обвързване с Изтока, тъй като пилотните региони ще станат по-привлекателни за чуждестранни инвестиции от Близкия Изток и въобще страни, които ползват финансиране, основано на Шериата.

Путин в Дагестан Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexey Nikolsky

Заради санкциите и прекъсване на връзките със западните финансови пазари, нуждите от иновативни икономически инструменти нарастват. Това включва не само големите компаниите и финансовите институции. Става дума и за редовите граждани на федерацията.

Въвеждането на ислямското банкиране ще подсигури отпускане на парични заеми на юридически и физически лица, без такса и търговски посредник, чрез сключване на договори за продажба на изплащане или договори за лизинг.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov 

Борбата между източната и западната финансова система е сложен процес който е в непрестанно развитие. Състезанието взема предвид геополитическото влияние, бизнес партньорствата и промяната в международните отношения.

Русия играе съществена за нея роля в този процес, заради своето „удобно“ геополитическо положение като свръзка между Изтока и Запада.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev

Поради исторически, културни и икономически различия, финансовите системи на Изтока и Запада се отличават по своята сложност, добре установени регулаторни рамки и акцент, който често се поставя върху прозрачността. Особено в западната реалност.

Но ислямското банкиране се базира освен на практически икономически концепции, така и на етични. Справедливостта, прозрачността и избягването на експлоататорски практики са ръководни принципи на Източната система.

Затова предлагането на услуги на демографски групи, които в миналото са били недостатъчно обслужвани или направо изключвани от официалната банкова система, може да насърчи тяхното финансово пробуждане.

Путин в Кремъл Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexander Kozakov

Започвайки на регионално ниво, Москва проверява по безопасен начин дали Ислямското банкиране има потенциала да подхранва нейната икономика.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:22, 12 сеп 23

Кой сега е номер 1 ........?!?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама