Крал Чарлз III във Франция

19:16, 23 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Крал Чарлз III произнася историческа реч пред френския Сенат, като приветства ,,незаменимите“ отношения между Обединеното кралство и Франция. Британският монарх обещава, че ,,за времето, което ми е предоставено като крал“, той ще се стреми да укрепи британско-френските връзки, добавяйки, че ,,заедно нашият потенциал е неограничен“.

74-годишният суверен подчертава политическите, историческите и културните връзки между двете нации, както и взаимните предизвикателства, пред които са изправени Франция и Обединеното кралство. Съюзът и споделената решителност са ,,по-важни от всякога“ в контекста на войната в Украйна и за защита на света от заплахите за околната среда, казва още той.

Чарлз III с министъра на отбраната на Франция Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ugo Amez

Кралят предлага Франция и Великобритания да се обединят, за да се справят съвместно с извънредните ситуации, свързани с климата и биоразнообразието чрез нова версия на пакта “Entente Cordiale от 1904 г., който навремето си укрепва приятелството между Лондон и Париж.

Речта на Чарлз III, която той произнася на английски и френски, получава топъл прием и овации от страна на френските законодатели.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Caroline Blumberg

Защо ни е важно?

Кралското семейство отдавна е един от най-големите дипломатически активи на британската държава. Сега крал Чарлз III следва стъпките на майка си с избора си да проведе първото си пътуване като суверен именно във Франция.

Режисурата на пътуването не е явно политическа.

Бирмингамският дворец твърди, че кралят и кралицата ,,припознават споделената история, култура и ценности на Обединеното кралство и Франция“. Но идвайки след няколко нестабилни години за отношенията между Великобритания и останалата част от континента, това посещение със сигурност може да извлече политически ползи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ugo Amez 

Въпреки че британският премиер Риши Сунак има добри лични отношения с френския президент Еманюел Макрон, все още има неща между двете страни, които се нуждаят от напасване.

Дълго време, с право или погрешно, на  Обединеното кралство се гледаше с недоверие. Заради Брекзит и последвалият политически хаос. Сегашното напомняне за историческите връзки, илюстрирано от кралските особи, може да окаже единствено положителен ефект върху ситуацията.

Връзките между Франция и Обединеното кралство се характеризират с дълга и сложна история. Повече разногласия, понякога преплетени и със сътрудничество. Въпреки споделените ценности, дълбоко вкорененото съперничество и тежестите от миналото продължават да пречат на настоящото общуване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin

И Франция, и Великобритания все още се опитват да се позиционират след Брекзит.

В преследване на своята Глобална британска стратегия за освобождаване от оковите на институционалните договорености на ЕС, Обединеното кралство се стреми към укрепване на връзките с англосаксонските демокрации. Същевременно Франция се опитва да защитава стратегическата автономия на континента, намалявайки зависимостта на Европа от Вашингтон и НАТО. Париж дава приоритет на мощната, макар и напоследък обтегна, френско-германска ос в ЕС.

Глобалният ред се променя значително, в реално време. Това предоставя мощни стимули за взаимодействие и рестартиране на всичко положително от историята. В този контекст, дипломатическият ход на британския монарх е пример за навременно и съзидателно действие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ugo Amez 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:55, 24 сеп 23

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ----- https://marketl.ink/biocom

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама