Нигер и ефектът на доминото

20:06, 25 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Френският президент Еманюел Макрон заявява, че страната му ще изтегли войските и посланика си от Нигер. Това се случва след превратът през юли, който свали демократично избрания западноафрикански лидер Мохамед Базум.

Изтеглянето се случва на фона на нарастващите антифренски настроения в целия континент и на военните неуспехи при ограничаване на джихадисткия тероризъм в региона на Сахел.

МОхамед Базум на визита във Франция преди преврата Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoan Valat

До края на годината Франция трябва да прибере у дома приблизително 1500 войници.

Въпреки че този ход нанася удар върху антитерористичните усилия на Франция в Сахел и влиянието на Европа в региона, Еманюел Макрон, казва, че страната му “няма да бъде заложник на пучистите. Същевременно хунтата на Нигер приветства изявлението на френския президент и го определя като “нова стъпка към суверенитета“ на държавата.

След преврата западните държави постепенно започнаха да преустановяват своите партньорства за помощ и сигурност с Нигер, който е една от най-бедните страни в сета. Френският президент определя случващото се като ,,епидемия“ от преврати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Issifou Djibo

Напоследък военни режими заменят редовните правителства в страни като Мали, Буркина Фасо, Гвинея и Нигер. Сега на практика районът е доминиран от мъже в униформи.

Защо ни е важно?

През последните години Нигер и страните от региона се превърнаха в ключова транзитна зона по пътя на миграцията от Африка към Европа. С оттеглянето си Франция ще предизвика значителна промяна в баланса на западните сили в тази част на Африка.

Френското посолство в Нигер Снимка: ЕПА/БГНЕС/Issifou Djibo

Ходът на президента Еманюел Макрон се превръща в сигнал за края на една ера с преобладаващо европейско и американско влияние в Сахел.

В продължение на почти десетилетие Франция изпраща свои войници в размирни страни като Мали, Буркина Фасо и Нигер, за да се противопоставят на джихадистките бунтове. Но тъй като регионът постепенно се превръща в основна гореща точка на джихадистка дейност, активността на Париж става все по-голяма пречка за множеството интереси, съществуващи в региона. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Lewis Joly

Множество световни сили, сред които Китай и Турция, продължават да се борят за своето стратегическо присъствие в Сахел.  В такава сложна ситуация Европа и САЩ се оказват в сражение не само с местната военна хунта, но и с много сложна мрежа от чужди влияния.

Икономическите и социални показатели на Нигер го поставят на дъното на глобалните класации за развитие. И същите тези показатели водят до сериозно подценяване стратегическото значение на тази размирна страна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dider Assogba

Нигерийците никога не са били сред населението от Западна Африка със силна миграционна традиция. Обаче географското положение на Нигер превръща страната в основна транзитна зона за мигранти. Те пресичат Сахара и северноафриканските страни на път за Франция и други части от Европа.

Така че изтеглянето на френските войници нанася сериозен удар не само върху влиянието на Париж в Сахел, но и върху сигурността на Европа.

За народа на Нигер превратът изглежда вече е необратим. Опитът от много страни на континента показва, че новите военни управници бързо се научават как да използват преходните периоди в своя полза, закрепявайки се успешно на власт. В подобна ситуация единственото, което остава на Запада, в защита на своите интереси, е веднага да започне да предприема конкретни дипломатически стъпки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Christiam Thompson

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама