Каталуния – козът в ръкава на Педро Санчес

21:45, 13 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:

В Испания хиляди протестират срещу обещанието на премиера Педро Санчес за амнистия на две каталунски сепаратистки партии, с цел да си осигури подкрепа за предстоящите парламентарни избори.

А опозицията в страната твърди, че този ход е противоконституционен и настоява за нови избори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jorge Zapata 

Социалистическата партия на Испания постига споразумение с каталунската сепаратистка партия ,,Junts. Тя ще подкрепи правителството в замяна на противоречива, според някои, амнистия за длъжностни лица и активисти. Всички те са участвали в организиране отделянето на Каталуния от Испания.

Амнистията предвижда да обхване всички събития, свързани с каталунската независимост от 2012 г. до днес. Това включва символичното гласуване, проведено през 2014 г. и референдума от 2017 г.

Референдум, обявен за незаконен от правосъдната система на Испания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Biel Alino

След шест дни на протести напрежението остава високо. Стотици хиляди разгневени испанци откликват на призива на консервативните партии и препълват площадите в цялата страна. Те се противопоставят на преговорите между действащото правителство и каталунските активисти.

51-годишният премиер на Испания – Педро Санчес, в момента действа като служебен министър-председател след провеждането на неубедителни парламентарни избори в страната.

Експерти предполагат, че с подкрепата на ,,Junts“, Санчес цели да избегне провеждане на нови избори. Това евентуално ще му осигури по-дълъг престой на председателското място и ще затвърди позициите му по коридорите на Европейския съюз.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Daniel Gonzalez

Защо ни е важно?

Всяка нация има своята болна тема. За испанците това е Каталуния. Въпросът за нейната независимост се появява отново като опасна разделителна линия, минаваща през испанската политика и общество.

На този фон, макар и многочислени, общонационалните протести са обречено усилие да се попречи на премиера Педро Санчес да остане на власт. Защото гражданите ясно изразяват своята позиция, но политиците упорито отказват да ги чуят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Marcial Guillen

Разпокъсаните и крехки коалиции стават все по-често срещани в Испания.

А страната, отдавна се нуждае от повече стабилност. Сега обаче, когато почти сигурно,  премиерът Педро Санчес ще задържи властта,  казусът е:

Какви ще бъдат последствията от каталунската сделка за Испания?

По същество има два прочита на договора за амнистия, макар те да не се изключват взаимно. От една страна, ситуацията може да се разглежда като поредния циничен ход на политици, решени на всичко, за да оцелеят. От друга, случващото е възможност да се преразгледа една непопулярна, но допустима гледна точка за независимостта на Каталуния.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jorge Zapata

Отчасти политически, отчасти културно-исторически, въпросът за независимостта на Каталуния продължава да разделя европейската държава. Но това не е регионален или национален казус.

Става дума за единството на Съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама