Промяна в реториката, промяна в целта

21:05, 15 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Докато върховният лидер Си Дзинпин се отправя към Сан Франциско, където трябва да се срещне с американския президент Джо Байдън, китайската реторика променя своя курс.

След години на антиамериканска политика по-мекото и по-топлото описание на отношенията със Съединените щати оставя китайските потребители на социалните мрежи объркани, дори развеселени.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski

Неотдавна китайската реторика често предупреждаваше, че американските опити за облекчаване на напрежението в двустранните отношения са просто представление. Сред съобщенията на държавните агенции попадаха и предупреждения за възможен американски шпионаж.

Сега обаче тонът, използван за обсъждане на САЩ внезапно се променя. Официалната информационна агенция ,,Синхуа“ даже публикува обширна статия за ,,трайната сила“ в привързаността на китайския лидер към обикновените американци.

На английски език!

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Leigh Vogel

,,Синхуа“ публикува и поредица от пет части за ,,Връщането на отношенията между Китай и САЩ в правилния път“. Този път на китайски.

Държавното обръщение към гражданите е част от подготовката на Пекин за пътуването на Си Дзинпин до Сан Франциско. Това е първото му посещение в Съединените щати за повече от шест години.

Много китайски потребители в социалните мрежи, сред които и учени, изразяват предпазлива или песимистична позиция относно перспективите за размразяване на китайско-американските отношения. Но дори и оптимистичните китайски статии разграничават топлите връзки между американския и китайския народ от тези между техните правителства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski

Някои държавни медии продължават да предупреждават, че обтегнатите отношения са изцяло по вина на Вашингтон. Затова изходът от срещата между двамата лидери ще зависи от Съединените щати.

В съответствие с позицията на Пекин, разбира се…

Защо ни е важно?

Въпреки че събитията от последните месеци загатват някакво раздвижване на пластовете, промяната в реториката няма да убеди никого, че реално затопляне в китайско-американските отношения наистина настъпва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/John G. Mabanglo

В продължение на четвърт век партньорството между двете супер сили е пример за уникална форма на съвместен бизнес. Американците имат Китай за огромен outlet, от който пазаруват зашеметяващо количество стока за без пари. Но докато китайската индустрия пълни американските домове с електроника и мебели, работните места във фабриките спасяват стотици милиони китайци от бедността.

Промените във външната и вътрешната политика на Пекин, съчетани с тези във Вашингтон, пренасят връзките между двете страни в нова ера.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino

Така че сигналите, които подават и от двете страни, са насочени главно към бизнес аудиторията. Като целта е гарантиране на нови инвестиции и възобновяване обема на търговския обмен.

Американците не си правят илюзии, че бъдещите им отношения с Китай трябва да бъдат доминирани от икономическо и технологично взаимодействие. Обаче китайските лидери вече не вярват, че икономическата интеграция ще подкрепи мирните отношения. Те търсят нещо повече от бизнес. И дългосрочният им план цели да предизвика глобалния ред, все още доминиран от Съединените щати.

Поне засега, поне според Пекин…

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Suo Takekuma

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама