COP28 в търсене на глобални решения за климата

06:36, 01 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Дипломати, държавни и правителствени ръководители от приблизително 200 страни се събират в Дубай за преговорите на ООН за климата. По план те трябва да се опитат да изготвят план за ускоряване на глобалния преход от изкопаеми горива, тъй като изгарянето им води до опасни нива на нагряване на Земята.

Двуседмичната конференция се свиква всяка година от ООН.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

Тази година домакин на преговорите е петият по големина производител на петрол в света,  Обединените арабски емирства. Това провокира гнева на множество активисти и води до усложняване организацията на събитието. Конференцията се провежда и на фона на геополитически сътресения, включително войната в Близкия Изток. Това прави сътрудничеството между нациите много трудно.

Съкращението COP означава Конференция на страните, като ,,страни“ се отнася до 197-те нации, които са се съгласили с Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата през 1992 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

С подписването на това споразумение страните обещават да се справят с ,,опасната човешка намеса в климатичната система“ и да стабилизират нивата на емисиите на парниковите газове в атмосферата.

Настоящата конференция в Дубай е 28-ият път, когато страните се събират в рамките на конвенцията. Стотици световни лидери заявяват, че ще бъдат там, включително крал Чарлз III. Служители от Белия дом съобщават, че американският президент Джо Байдън е малко вероятно да присъства. А папа Франциск отменя пътуването си в последния момент, поради здравословни причини.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ali Haider

Защо ни е важно?

Тазгодишните преговори за изменението на климата се изправят срещу два категорични проблема - приближаване към климатична катастрофа и бавни действия за предотвратяване й.

Войните на Израел с Хамас и на Русия с Украйна, отклоняват вниманието от преговорите за климатичните промени. Намаляват и перспективата по-богатите държави да се ангажират с финансиране на програми за справяне с климатичните проблеми на по-бедните нации.

Защото индустриализираните страни са заети с предоставяне на спешна помощ към Израел, Газа и Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ali Haider

Въпреки това настоящите преговори са възможност за оценка на действията от Париж през 2015 г. насам. Целта тогава беше да се ограничи покачването на средните температури до 1,5 градуса по Целзий.

Това е прагът, отвъд който, според учените, ще бъде все по-трудно за хората да се справят със силните бури, сушата, жегата и покачването на морското равнище, Все резултати от продължаващото нагряване на планетата.

Към момента планетата вече се е затоплила с 1,2 градуса по Целзий и емисиите, които водят до промяната се покачват, а не намаляват.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ali Haider

Подобни конференции винаги водят до политическо решение в края си. Вероятно нациите могат да постигнат споразумение за замяна на замърсяващите изкопаеми горива с чиста енергия като вятърната и слънчевата.

Въпросът обаче е дали всички държави ще се съгласят с подобна мярка и дали това ще доведе до рестрикции?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама