Конфликтът е същият, страховете вече са различни

20:30, 24 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Висшите ешелони на шведското правителство и отбранителните сили шокират нацията, след като изрично предупреждават, че в Швеция скоро може да има война и всеки швед трябва да бъде в готовност.

Докато някои приемат предупреждението сериозно и се насочват към магазините за запаси, други обвиняват лидерите на страната в насаждане на страх.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pontus Lundahl

Основната причина за предупреждението е предстоящото присъединяване на Швеция към НАТО. В контекста на войната в Украйна, шведските власти изразяват загриженост, че системата за гражданска защита на страната не се модернизира достатъчно бързо.

,,Много са го казвали преди мен, но позволете ми да го кажа със силата на моята позиция – скоро може да има война в Швеция“, заявява министърът на гражданската отбрана на Швеция Карл-Оскар Болин.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pontus Lundahl

Няколко дни по-късно подобно опасение изразява и началникът на шведския Генерален щаб Микаел Байдън, който едновременно с това показва снимки на опожарени и бомбардирани къщи от Украйна.

Техните изявления са широко разпространени от новинарските издания и социалните медии. Веригите магазини отчитат рязко увеличение при покупките на артикули за кризисни ситуации, като радиостанции и печки за къмпинг.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Johan Nilsson 

И много деца са притеснени от перспективата за възможна мобилизация. Групи за опазване на детските права децата сигнализират за значителен ръст на обажданията по горещата им линия.

Защо ни е важно?

Руско-украинската криза променя драматично начина, по който европейците мислят за своята сигурност. Голяма част от обществения дебат в повечето страни от ЕС описва правителствата като разделени, слаби или направо отстъпващи.

Докато в началото на пандемията от Covid-19 мнозина определяха борбата срещу вируса като война, то сега страхът от истинска такава дебне Европа отвсякъде.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Soren Andersson

Европейците вече знаят, че войната реално е възможна. И много от тях са психически подготвени за такъв развой на събитията. Днес геополитическата сила на една нация се определя не само от военната и икономическа мощ, но и от способността ѝ да понася болка.

За разлика от времето на Студената война, противникът не е някой зад „желязна завеса“, а този, от когото купуваме газ.

Шведската реакция е много показателна за това как тревогата на Стария континент продължава да се натрупва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Преди година-две самото наличие на военен конфликт, близо до нечия граница, беше достатъчна причина за страх. Днес европейските правителства сами нагнетяват допълнително напрежение в обществените нагласи.

Едно обаче е сигурно – във времена на глобална криза, най-лош съветник е паниката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама