Сигурността над всичко?

20:20, 29 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Китай преразглежда спорен закон за защитата на своите държавни тайни.

С негова помощ страната ще затегне контрола над типа информация, която компаниите обменният с външния свят. Но промените, настъпващи във втората по големина икономика в света, повишават рисковете за чуждестранния бизнес и потенциалните инвеститори в Китай.

В стремежа си да ограничи разпространението на секретни данни, през последната година Китай провежда мащабна информационна кампания. Целта е да се дадат "насоки" на консултанти и бизнес ръководители как да действат в случаи на шпионаж.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shen Hong

Настоящите поправки в закона предвиждат и установяване на нова правна концепция, определяна като защита на ,,работните тайни“.

С този термин китайските власти уклончиво определят всяка информация, която не принадлежи официално към държавните тайни, но може да ,,предизвика определени неблагоприятни последици при изтичане“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ju Peng

Правителствените служби се насочват по-специално към консултантските фирми с връзки в чужбина. Вследствие на въведените мерки в страната вече са извършени поредица от арести.

Защо ни е важно?

Това е пореден пример как бдителността на китайските органи за сигурност продължава да се засилва под ръководството на Си Дзинпин. Процесът се развива активно през последните няколко години заради повишения икономически натиск отвън.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Li Gang

Управляващите виждат най-голяма заплаха за вътрешната стабилност в споделянето на данни между участници в търговския сектор. 

Това  буквално разтърсва много от чуждестранните фирми опериращи в Китай. Главният проблем е в мъглявите критерии за това какво точно се класифицира като риск за държавните тайни.

Липсата на яснота в ревизирания закон срещу шпионажа може да доведе до лов на вещици. Чужденците ще бъдат уязвими за обвинения, които нямат смислени доказателства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ju Peng

Това със сигурност ще даде отзвук отвъд границите на Китай. И ще засегне академичния обмен, технологичното сътрудничество и дипломатическите отношения.

Репресиите ще засилят предизвикателствата и пред инвеститорите в страната. При това в края на десетилетие, в което преките чуждестранни вложения бележат изключителен спад.

Външните компании просто не желаят повече да правят бизнес компромиси и да поемат рискове за икономика, която устойчиво забавя своя растеж.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама