Настъпление на НАТО в Западните Балкани

16:10, 07 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Албания започва процес по изграждане на първата натовска база в Западните Балкани.

За целта властите на страната ще обновят стара въздушна база от съветската епоха, намираща се на 85 км от столицата Тирана. По план тя трябва да изпълнява функции на модерен център за операции, обучение и спирка за определен брой бойни самолети.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Malton Dibra

Албанският министър председател Еди Рама приветства възможността за повторно активиране на съоръжението, затворено през 2005 г. В изявление той изтъква, че това е ,,важен елемент за сигурността на нашия регион, за който знаем добре, че може да бъде застрашен от неоимпериалистическите амбиции на Руската федерация“.

Модернизацията на базата ще струва на НАТО 50 милиона евро.

С тези средства трябва да се извърши ремонт на контролната кула, пистите, хангарите и складовите помещения. Целта на Алиансът е да засили присъствието си в Западните Балкани. Стратегията е далновидна, ато се има предвид, че албанското въздушно пространство граничи с Гърция на юг и Черна гора на север.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Malton Dibra

Водят се преговори и за изграждане на военноморска база на адриатическото крайбрежие, в Порто Романо.

,,Днес живеем в различна ера и за щастие Албания е на правилната страна“, допълва министър-председателят на държавата, която се присъедини към НАТО през 2009 г.,

Защо ни е важно?

През по-голямата част от последните двайсет години Алиансът има променлив успех в интеграцията на страните от Балканския полуостров. Но предвид настоящата динамика на сигурността в Европа, загубата на влияние в региона е просто недопустима.

Поради историческо значение и стратегическо местоположение на Западните Балкани, нито НАТО, нито ЕС могат да си позволят нова ескалация на напрежението в региона.

В този смисъл „албанският ход“ на НАТО е действие в правилната посока.

При толкова сложна военна конкуренция, постоянни кибератаки, брутален тероризъм и разрушителни технологии, Алиансът трябва непрестанно да разширява обхвата на своето влияние и да гарантира сигурност на своите членове.

Създаването на въздушна и морска база в Албания реорганизира дейността на военния съюз на Балканите. Съобразявайки се със спецификите на всяка страна, НАТО полага основите на дългосрочен план за гъвкав подход при военни действия. И приобщава всички свои членове и партньори по уникален за местоположението им начин.

Бидейки част от Северноатлантическия договор, България подлежи на защита в случай на извънредна ситуация. И наличието на съюзнически военни части на толкова малко разстояние, значително ще съкрати времето за реакция при евентуален конфликт.

Евентуално ще помогне и за ограничаване на неговите последици. 

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 18:25, 08 мар 24

Е как,американците трябва да си осигурят пушечно месо като в Украйна,а те си стоят спокойно на 10000 км.Ноември не е далече може и НАТО да увехне.....

2 Към Анонимен 21:37, 08 мар 24

Внимавай да не ти увехне твоя.

3 Към 1 09:50, 09 мар 24

Давай блят на.уй при кораба Мацква.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама