Крахът на геополитическа Европа

08:00, 20 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След дълъг период на разногласия, Европейският съюз постигна ,,политическо споразумение“ за санкциониране на екстремизма в израело-палестинския конфликт.

Пробивът се случи на среща на външните министри от блока, където въпросът беше поставен на масата, с цел да се даде нов шанс на дипломатичния подход. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

,,Обсъдихме санкциите срещу ,,Хамас“. И се споразумяхме за мерките срещу заселниците-екстремисти. Това не беше възможно по време на последния Съвет по външни работи, но затова сега, посредством голям компромис на работно ниво, продължаваме да търсим решение“, обяви върховният председател на ЕС по въпросите на външните работи – Жозеп Борел.

Санкциите се подготвяха в продължение на месеци.

Защото Германия, Чехия и Австрия, най-верните поддръжници на Израел в Европа, дълго възпрепятстваха процеса. Но опустошението, нанесено в Ивицата Газа, заедно с продължаващото насилие, наложиха завой в европейската позиция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Al Drago

Влияние върху европейските действия оказаха и мерките, които Съединените щати, Обединеното кралство и Франция прилагат от началото на войната.

Европейските действия ще бъдат насочени към ,,конкретни хора, които са идентифицирани като отговорни за актове на насилие“, уточнява Борел. Ограниченията ще се състоят в забрани за пътуване и замразяване на активи, притежавани на територията на Европейския съюз.

Защо ни е важно?

Жестокостта на израело-палестинския конфликт предизвика стратегически колебания по целия свят. Но в желанието си да балансира между крайните, умерени и междинни лагери от привърженици на Израел, селективният морализъм на Европа прие компромиса като метод за разрешаване на проблема.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Повечето подчертаваха необходимостта от съгласуване на действията, основано на международното право. Докато привържениците на Израел, продължаваха да правят паралели между страданието в Газа и Украйна.

Точно тук проличаха принципните различия.

Конфликтът в Газа доказа, че Европейският съюз е по-разединен и хаотичен от всякога. Продължаващите боеве и нарастването на смъртните случаи изкараха на дневен ред различията между европейските нации. Проличаха липсата на единство и способността на самия Съюза да повлияе на случващото се. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Институцията, която обикновено се отличава със стандартизираните си вътрешни регулации, започна да куца, когато стана дума за глобална политика по време на война.

Това подкопа репутацията му на добронамерен външнополитически играч.

Въпреки всичо, поддръжниците на ЕС все още вярват, че неговият единен и последователен отговор на конфликтите някой ден ще доведе до появата на т.нар. ,,геополитическа Европа“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:23, 20 мар 24

Вече всичко се разпада, ЕС също. Оачквам скоро да опишете как 27-те държави-членки са официализирали процеса

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама