Миражът ,,Еврозона“

13:52, 20 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Защо ни се изплъзва членството, което усилено гоним

След изявление на служебния министър на финансите Росица Велкова на 17.02.2023 година стана ясно, че България няма да влезе  в еврозоната от 1 януари 2024 година. Сред посочените причини за случващото се са забавянето на приемането на необходимо законодателство и липса на подходящ отговор на критерия за инфлация.

Вследствие на проведени разговори с изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия Владис Домбровскис и с Паскал Донъхоу – председател на Еврогрупата , се взема решение България да не подава конвергентен доклад в края на февруари, защото страната ни не е изпълнила ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II, а и поради несъответствието в критерия за инфлация. След обсъждане е взето решението да подадем конвергентен доклад, ако успеем да изпълним ангажиментите си и приемем необходимите законопроекти, свързани с членството ни в еврозоната. Очаква се служебното правителство да ги внесе в новосформираното Народно събрание.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По - късно Росица Велкова заяви, че България може да се присъедини към еврозоната до 1 юли 2024 година, ако бъдат положени максимални усилия. Според нея има възможност критерият за инфлацията да бъде покрит към месец юли тази година, тъй като следващият парламент би могъл приоритетно да разгледа и приеме необходимите четири закона, които правителството отново ще внесе. По думите й, ако целият процес премине гладко, не би имало законодателна и нормативна пречка пред България, която да повлияе за присъединяването ни към еврозоната на 1 юли 2024 г. Това ще бъде прецедент, защото досега не е имало държава, която да се е присъединила на дата, различна от 1 януари. Но не е нито забранено, нито невъзможно, посочи още финансовият министър.

,,Еврозоната не е мираж и работата по приемането на общата европейска валута продължава'“, заяви зам.-министърът на финансите Методи Методиев. Той увери, че служебното правителство ще спази уговорката на страната ни с партньорите ни от ЕК и ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото.

Естествено тази новина предизвика разнопосочни реакции.

Асен Василев – съпредседателят на Продължаваме промяната, заяви, че правителството не е направило необходимото. Според него служебният кабинет е нарушил решението на парламента да се предприемат всички стъпки, така че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 година.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов влизането в еврозоната е на два такта. Според него първият е решението да бъдем допуснати в чакалнята.

,,Предупредихме, че България не е готова за еврозоната“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Главният аргумент за позицията на партията е бил високият ръст на инфлацията. Свиването й под 3 % би означавало рязко свиване на разходите и увеличаване на бедността и неравенствата.

Един от малкото политически лидери, които приветстваха новината, беше Костадин Костадинов – лидерът на ,,Възраждане“. ,,Приветстваме тази проява на здрав разум от страна на правителството и демонстрирането на уважение към волята на стотици хиляди българи, които се подписват в подписката за Референдум“, написа той в профила си във Фейсбук.

Защо ни е важно

Освен, за да предизвика поредното противопоставяне на мнения в обществото, новината, че няма да влезем в еврозоната до 1 януари 2024 г. има пряко отражение върху битовия живот на всеки българин. Независимо дали искаме да приемем еврото за своя валута, или все още се опитваме да съхраним българския лев, предстоят промени в законодателството и във финансовото ни положение. Състоянието на инфлацията влияе на приходите и разходите на всеки. Ситуацията се отразява и на отношенията ни с нашите европейски партньори. България е възприемана сред тях по определен начин и се опитва да си извоюва по-стабилна и силна позиция, но всичко в момента е подложено на риск.

Колкото и да напомня мираж, членството на страната ни в еврозоната е въпрос, който все повече налага бързо решение, за да може ползите да бъдат повече от щетите.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Stoycho Gerov 09:14, 24 фев 23

Ако разчитаме на нашите политици, Еврозоната наистина ще си остане мираж

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама