Партньорът, конкурентът и системният съперник

06:40, 17 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Тази седмица германският канцлер Олаф Шолц се отправи на пътешествие към Китай, за да заздрави връзките на страната си с нейния най-голям търговски партньор.

За целта той се срещна китайския върховен лидер Си Дзинпин, както и с премиера на страната Ли Цян.

Това е първото посещение на германския лидер в Китай от средата на миналата година. Тогава Бундестагът прие стратегия, която определи азиатската сила като ,,партньор, конкурент, но и като системен съперник“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DING HAITAO

Така Германия временно прекъсна традиционно добрите си отношения с Пекин и ограничи зависимостта си от влиянието на китайския пазар.

Резултатите от тази политика обаче се оказаха негативни. Икономиката на Германия продължи да се свива, а цените на енергията да се влияят от войната в Украйна. Същевременно германските компании започнаха да изискват от държавата по-голям достъп до китайските пазари.

Техният основен довод беше, че ограниченията създават нелоялна конкуренция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FANG ZHE

Затова, по време на срещите си, Олаф Шолц подчерта ангажимента на Германия към правенето на бизнес с Китай. Но и не се поколеба да предупреди Пекин, че трябва да ограничи потока на своите стоки към Европа.

Според него икономическите взаимоотношения трябва да се основават на конкурентоспособност, а не на протекционистки мотиви.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

Повишаването на германско-китайския търговски обмен има потенциала да рефлектира върху развитието на пазарния достъп, защитата на интелектуалната собственост и лоялността на конкуренцията. На европейско ниво.

Защото близките отношения на Германия с Китай оказват влияние върху цялостната търговска динамика и политиките на ЕС спрямо Китай.

Същевременно инвестициите на Германия в Китай и нейното сътрудничество по изпълнение на индустриалните проекти могат да послужат като средство за трансфер на технологии и иновации от Азия към Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDRES MARTINEZ CASARES

А подобен обмен може да спомогне за развитие на технологичния капацитет и конкурентоспособността на ЕС в световен мащаб.

Разбира се, новата „дружба“ може да доведе и до определени предизвикателства пред европейските държави. Особено в контекста на настоящите пълномащабни военни конфликти.

В настоящия момент, на фона на променящата се глобална динамика, германският подход спрямо Китай по-ясно от всякога очертава проблемите, съпътстващи запазването на традиционно добронамерените и ефективни отношения между блока и Пекин.

Въпреки че Германия рискува да предизвика множество дебати на европейско ниво относно значението на Китай като глобална сила.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:38, 17 апр 24

Браво на пиара,хубава реклама ,ама не съвсем вярна.И Шолц го посрещнаха и изпратиха като обикновен турист,както и Урсула преди,а знаем ,че китайците много държат на протокола.Подмазването е малко закъсняло и едва ли ще му помогне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама