Триглавата ламя на Азия?

06:43, 29 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лидерите на Южна Корея, Китай и Япония подписаха съвместна декларация за сътрудничество в редица области - от търговията, до изменението на климата и застаряващите общества.

Тристранната среща на външните министри се проведе за пръв път от четири години.

Южнокорейският президент Юн Сок Йол, японският премиер Фумио Кишида и китайския премиер Ли Цян се договориха да подновят редовните си тристранни министерски срещи. Това според тях ще гарантира, че гражданите и на трите страни ,,ще могат да се радват на съществени ползи, произтичащи от сътрудничеството“.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/AHN YOUNG-JOON

Една част от настоящото споразумение си поставя за цел да увеличи броя на човешки обмен - в областта на културата, туризма и образованието.

Тримата лидери признаха необходимостта да работят заедно и по отношение на прехода към нетни нулеви емисии на парникови газове и постигане на въглеродна неутралност. Те обещаха да предприемат солидни действия и взаимно да подкрепят усилията си за постигане на температурната цел, заложена в Парижкото споразумение.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/AHN YOUNG-JOON

Държавите ще подкрепят дискусиите за ускоряване на преговорите, за тристранно споразумение, за свободна търговия. И заявиха, че ще съгласуват плановете си с многостранната търговска система, установена от Световната търговска организация (СТО).

Защо ни е важно?

Тристранната среща очертава балансът, който Токио и Сеул се опитват да постигнат като косвени участници в съществуващата икономическа и военна конкуренция между Вашингтон и Пекин.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/YONHAP

Въпреки че Япония и Южна Корея са съюзници по отношение на сигурността със Съединените щати и засилват военното сътрудничество помежду си, те продължават да разчитат на и Китай. Като най-голям търговски партньор на двете държави.

Стратегията на Япония за осигуряване на националната сигурност кара управляващите да поддържат ,,конструктивни и стабилни“ отношения с Пекин. Особено спрямо икономическите ангажименти.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/JEON HEON-KYUN

Същевременно президентът Юн Сок Йол се опитва да преодолее разделенията сред народа си и местната бизнес общност по отношение на стъпките за сближаване с Китай. Затова Индо-тихоокеанската стратегия на Южна Корея е благосклонна към възобновяване на тристранните срещи.

За Китай това представлява много добра възможност за съживяване на активния контакт с двете азиатски страни. Предвид натиска, който Вашингтон оказва върху технологичния му напредък, Пекин вижда шанс за противодействие. Чрез формиране на коалиция от нации-съюзници в целия Азиатско-тихоокеански регион.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/WU HAO

Срещите на върха могат да стартират много позитивен процес, който да нормализира сътрудничеството между страните в Източна Азия. Нищо чудно възстановяването на координацията между трите страни да се окаже ключът към осигуряване на търсената стабилност в региона.

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:01, 29 май 24

Време е японците да се стегнат и да спретнат още един Пърл Харбър на истерясалите янки,арабите да спрат да се бият по между си и те да им спретнат още един 11 септември,за да усетят и американците какво е истинска война на тяхна територия,а не да умират невинни хора по целия свят в името на техните интереси....,.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама