Нож с две остриета

07:10, 11 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Откакто Унгария пое ротационното председателство на ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан може да бъде забелязан на официални визити къде ли не. Първо уговаряше мир в Украйна. После в Русия... Всичко в унисон със заявката на Будапеща, че ще разширява съюза, докато се справя с демографските му предизвикателства и конкурентоспособността.

Това надали е по вкуса на много от европейските лидери. Но проактивното поведение на Орбан е факт, който никой не може да отрече. Независимо, че визитите са все извън пределите на ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LI XUEREN

Та, на фона на врящата геополитическа динамика, унгарският министър-председател посети и Китай. Програмата на Орбан включваше ключова среща със Си Дзинпин, което доказа задълбочаващата се връзка Будапеща-Пекин.

По време на посещението и двамата лидери потвърдиха значението на двустранните си отношения. Унгарският премиер дори определи Китай като "един от стълбовете на новия световен ред".

Но в центъра на разговора се позиционира текущото икономическо сътрудничество в рамките на китайската инициатива "Един пояс, един път" (BRI). Унгария е от открояващите се участници в инициативата, като до голяма степен се възползва от китайските инвестиции за укрепване на своята инфраструктура и производство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VALERIY SHARIFULIN

В този контекст Орбан и Си обсъдиха нови споразумения за сътрудничество, включително значими инфраструктурни проекти. Акцентът в разговора падна върху новия завод за електромобили на "Great Wall Motor", планиран за южноунгарския град Печ.

По план проектът трябва да насърчи местната заетост и трансфера на технологии​. Освен това ще превърне Унгария в европейски център за производство на китайски електрически превозни средства и батерии.

Поради стратегическо местоположение и благоприятния инвестиционен климат, компании като CATL и BYD вече движат част от мащабните си операции на унгарска територия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WU HAO

Бизнесът настрана, двамата лидери обсъдиха и глобалните проблеми на сигурността. Особено породените от продължаващата война в Украйна.

Хлъзгавата позиция на Унгария относно конфликта, често се разминава с яростната политика на други членки в ЕС. Но правителството на Орбан поддържа относителен неутралитет по въпроса и се застъпва за дипломатическа резолюция. Като същевременно избягва пряката конфронтация с Русия.

Все неща, които резонират с дипломатическата реторика на Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEY DOLZHENKO

Защо ни е важно?

Активното участие на Унгария в "Един пояс, един път" може да има значителни икономически и политически последици не само за нея, но и за целия регион на Централна и Източна Европа.

Превръщайки се във фокусна точка на китайските инвестиции, Будапеща укрепва ролята си в развитието на регионалните канали за дистрибуция и аутсорсинг на производството.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RADEK PIETRUSZKA

В политически план, задълбочаващите се икономически връзки на Унгария с Китай променят стойността ѝ в рамките на ЕС. Активното участието на Унгария в BRI е част от мащабната стратегия на Будапеща за диверсификация на нейното международно портфолио. Извън Европейския съюз. Точно това е целта на тясното сближаване с незападни сили като Китай и Русия.

Подобно пренареждане обаче има потенциала да създаде сериозни търкания между държавите-членки на ЕС.

За Пекин това е добре дошло, защото, от стратегическа гледна точка, участието на Унгария в китайската инициатива отваря ключов вход към Европа, която е най-големият потребителски пазар в света.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NICOLAS LANDEMARD

И все пак действията на Унгария се явяват нож с две остриета за Европа.

Икономически това предлага на европейските страни значителни възможности за подобрена свързаност и инвестиции в региона. Но политически, подобно сближаване само засилва разминаването в ЕС по отношение на ангажиментите с Китай.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама