Пазарът на крадците

07:22, 10 авг 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Представете си, че съществува място, на което книгите с поезия и тоалетната хартия могат да се превърнат в сериозен източник на печалба. За предприемчиви крадци. Като обикновеният гражданин неусетно става купувач на собственото си имущество.

Повсеместно беззаконие изплува изпод руините на градовете в Ивицата Газа, след като бяха заличени от Израел. Пазарите на крадците, както ги наричат ​​местните жители, се разпространяват из цялата военна зона. И продават плячка, ограбена от домове, фирми и дори болници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HAITHAM IMAD

След като Израел блокира потока на повечето стоки към Газа,"пазарите" се превърнаха в екзистенциални места за намиране на стоки от първа необходимост. А посещението им е съсипващ ритуал за онези, които искат да си върнат откраднати части от предишния живот.

Оживената търговия с крадени стоки често се случва до традиционните улични пазари. Преди, изпълнени с наситени аромати, сочни плодове и зеленчуци, сега пазарите в Газа създават усещане за нервна припряност. Особено около тълпите, които се навъртат покрай купчините с плячка.

Купувачите и продавачите често се гледат подозрително, докато търгуват. Някои семейства, принудени да изкупят обратно собствените си притежания на баснословни цени, са обзети от гняв към продавачите. Те пък твърдят, че нямат представа откъде идват стоките.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HAITHAM IMAD

Жителите казват, че размяната на аргументи регулярно прераства в сблъсъци. А понякога се стига и до стрелба.

Преди войната полицията, свързана с Хамас, патрулираше и пазеше жителите на Газа от престъпността. Но след атаките, затворите се изпразниха и престъпниците започнаха да се скитат свободно. Някои от тях се обединиха в банди и започнаха да щурмуват болници и университетски сгради. Или директно да нападат камиони с храна и провизии.

Десетмесечната война де факто създаде вакуум във властта на анклава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMMED SABER

Въпреки че Хамас успя да се прегрупира и в някои райони влияе с военна сила върху нивата на престъпност, голяма част от местните жители обвиняват организацията, че вече печели от хаоса.

Общественото доверие се изчерпа. Местните разказват истории за бизнес партньори, които са ги ограбили. Или за крадци, които се промъкват между спасителните работници, след въздушен удар. Докато те вадят семействата изпод развалините, мародерите прибират наред - от бижута до кухненски прибори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMMED SABER

Когато цивилните напускат домовете си, в отговор на израелските заповеди за евакуация, крадците се спускат в празните квартали, споделят жителите.

Дори тоалетните не са защитени от лудостта на крадците. Толкова от тях са откраднати, че когато семействата се завръщат по домовете си или се местят в градове, където боевете са утихнали, те са принудени да закупуват употребявани тоалетни.

Крадците на практика създават рязко търсене.

И въпреки че престъпленията са плод на предварителна организация, има и спонтанни атаки на обикновени граждани, които просто са отчаяни. Затова случайни минувачи и редовни улични търговци грабват камъни и пръчки, за да препречат пътя на камиони с ограбени стоки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HAITHAM IMAD

Настъпилият хаос в Газа е следствие на много фактори, на които обикновените граждани трудно могат да повлияят. А Пазарите на крадците  доказват, че всяко общество може да стигне до момент, в който решенията на случайни индивиди оказва силно влияние върху начина на живот на всички останали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама