Нула ентусиазъм

18:00, 11 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Предстоящото излизане сериала "Zero Day", предизвика паника в Тайван. Той описва евентуална китайска окупация. И отразява все по-ожесточения обществен дебат за мерки, които да защитят острова.

В 17-минутен трейлър, пуснат миналата седмица, хората реагират на китайската блокада със смесица от примирение и ужас. Млади двойки карат велосипеди покрай танкови конвои, разположени на празни улици.

А престъпни банди всяват хаос от името на Пекин и неговите териториални претенции към Тайван.

"Тайванците не трябва да се бият, защото така или инак не могат да спечелят", казва в сериала една инфлуенсърка на последователите си. "Тези, които искат да излезем на бойното поле, наистина не се интересуват, че ще страдаме", казва тя.

Макар и предимно художествена измислица, мрачната оценка на сериала, за готовността на Тайван да се бори, отразява реалната ситуация. Позицията на Пекин става все по-твърда, особено след като Си Дзинпин определи "обединението" с Тайван като неизбежно.

Президентът на Тайван Уилям Лай Снимка: ЕПА/БГНЕС/RITCHIE B. TONGO

Същевременно правителството на Тайван се опитва да подобри отбраната си чрез удължаване на задължителната военна служба и въвеждане на промени в текущото обучение за резервисти.

Но значителна част от младите тайванци не откликват на щенията на държавата. Министърът на отбраната  Уелингтън Ку признава, че липсата на оборудване и инструктори забавя опитите за професионално обучение на резервистите.

Уелингтън Ку, първият отляво Снимка: ЕПА/БГНЕС/RITCHIE B. TONGO

Със своите 2 милиона активен персонал, китайската-армия е най-голямата постоянна армия в света. И всяка година набира 400 000 новобранци.

Бюджетът ѝ, който е приблизително 230 милиарда долара, е 13 пъти по-голям от този на Тайван. Затова последиците от евентуална китайска атака са считани от Тайпей за необратими.

Защо ни е важно?

Китайският град Сямън на фона на пенсионирани тайвански танкове Снимка: ЕПА/БГНЕС/RITCHIE B. TONGO

Стратегическото местоположение на Тайван, в Азиатско-тихоокеанския регион, го прави критична точка за баланса на силите между САЩ и Китай. Без да броим регионални играчи като Япония и Южна Корея.

Освен това, като жизнена демокрация със силно гражданско общество, управлението на Тайван е в рязък контраст с това на Китайската комунистическа партия. В този контекст, сериалът "Zero Day" отразява страха от загубата на демократичните свободи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RITCHIE B. TONGO

Инфлуенсърската линия в сериала говори за пораженство. А убеждението, че тайванският народ не трябва да се бие, илюстрира дълбокото безпокойство от ерозиращите демократични принципи на островната държава.

И наистина, когато разликата в силите е толкова голяма, поддържането на национален морал пред лицето на заплахата се превръща в мираж.

Така че двоякото отношение на тайванците към военния ангажимент, както и реалната липса на активност у младите, очертават психологическите дилеми, които разкъсват Тайванското общество.

Служители от бреговата администрация на Тайван Снимка: ЕПА/БГНЕС/RITCHIE B. TONGO

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:09, 12 авг 24

Просто на американците им трябва още държава ,на която да продават оръжие,а тайванците да си вземат поука от украинците.Изрода Зеленски предпочете да избие 1млн.сънародници и 5млн. да направи бежанци,вместо да обяви неутралитет.Кое точно е по-важно от мира и човешките животи?!Демокрация ,върху изгорена земя,превърната в гробища?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама