Въпрос на време?

07:05, 05 окт 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Десетилетия наред китайските лидери се заканват, че един ден ще поемат контрол над Тайван. Н досега само Си Дзинпин демонстрира истинска решителност.

В обръщение към нацията, по повод 75 години от създаването на КНР, Си за пореден път обеща, че ще постигне "пълно обединение на родината".

"Тайван е свещена територия на Китай. Кръвта е по-гъста от водата и хората от двете страни на пролива са свързани с кръв", заяви Си на официален банкет по повод годишнината. На него присъстваха повече от 3000 души - официални лица, пенсионирани партийни лидери и високопоставени чуждестранни гости.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDRES MARTINEZ CASARES

Китайският президент призова за по-задълбочен икономически и културен обмен през Тайванския пролив. Също за насърчаване на "духовната хармония на сънародниците от двете страни".

Всичко се случва само няколко дни след като Китай изстреля междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан. За първи път от 44 години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RITCHIE B. TONGO

Думите на Си, съчетани с военната мощ на Китай, напомнят за деликатния баланс, който е принуден да поддържа Тайван. Островът е в стабилни икономически отношения с Пекин, но заедно с това цени своята демократична политическа система и суверенитета си.

Затова тайванското министерство на отбраната съобщи, че е в състояние "Високо ниво на тревога". Според анализатори показното с китайската балистична ракета има за цел да изпрати съобщение до Съединените щати и техните съюзници.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALEX PLAVEVSKI

Тайванските държавни служители твърдят, че през последните месеци Пекин засилва военното си присъствие около острова. Като пример посочват ученията през месец май. За тях самите китайци тогава твърдяха, че са предназначени като тест за "способността им да поемат властта на острова".

Защо ни е важно?

Настоящата реч на китайския лидер не може да бъде възприемана единствено като символичен акт. Тя показва личната му визия за световната роля на Китай. И ролята на президента в съдбата на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDRES MARTINEZ CASARES

Си говори за Тайван като "свещената територия". Позовава се на културни и кръвни връзки между хората от двете страни на пролива. Който всъщност ги разделя. И това не е просто риторика.

Този език активира дълбокото чувство на национализъм в китайското население.

Идеята, че островът е исторически и културно свързан с континента е мощен лайтмотив в Китай, който "оправдава" претенциите на Пекин в очите на собствените му граждани. Националистическите послания спомагат за консолидиране на обществената подкрепа за режима. И активират споделено чувство за гордост и съдба.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDRES MARTINEZ CASARES

С речта си президентът легитимира китайските претенции не само в политически, но и в цивилизационен смисъл.

Реториката сплотява редиците на народа. И подсилва масираната идеологическа кампания на Си. За един обновен Китай, който е глобална сила. Под зоркото око на Китайската компартия, рабира се.

Което като че ли прави съдбата на демокрацията, от другата страна на Тайванския проток, все по-несигурна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RITCHIE B. TONGO

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама