Глобална защита за океаните

14:50, 06 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Най-важното екологично споразумение след Парижкото споразумение от 2015 година

След 15 години на обсъждане, след 5 кръга на продължителни преговори, водени от ООН, над 100 държави постигнаха съгласие  за съставянето на правно обвързващ ,,договор за открито море“. 

Само 1,2% от международните води са защитени, а от тях само 0,8% са определени като ''силно защитени''. В същото време те са местообитание на множество уникални видове и екосистеми. Водата е и решаващ буфер срещу климатичната криза. През последните десетилетия океаните са погълнали повече от 90% от излишната топлина. Въпреки това климатичните изменения заплашват и тях. Вследствие на по-високите температури и киселинността на океаните се покачва, което силно застрашава живота в тях.

Правилата, които съществуваха до момента се характеризираха с фрагментираност и слабо приложение, от което последиците естествено са слаб контрол и липса на регулация на дейностите в открито море. Посредством договора ще бъдат създадени правни инструменти за установяване и управление на защитени морски зони. Също така се предвижда той да включва екологични оценки на потенциалните щети от търговски дейности. Подписалите споразумението се съгласяват да споделят океанските ресурси.

Според помощник-държавния секретар на САЩ Моника Медина един успешен договор би спомогнал за постигане на целта за защита на поне 30% от световния океан до 2030 година. На това твърдение от ,,Грийнпийс“ отвърнаха, че за постигане на тази цел е необходимо всяка година да бъдат поставяни под защита над 11 млн. квадратни километра.

Снимка: PIXABAY/Claudia 14

Защо ни е важно?

Всяка година човешката дейност увеличава натиска върху живота в океаните. Най-жестоки последици оказват промишления риболов, корабоплаването, дълбоководната минна индустрия и влиянието на  фармацевтичната индустрия.

Мнозина се надяваха, че споразумението ще бъде постигнато още през август 2022 година. В крайна сметка, макар и месеци по-късно, преговорите все пак бяха увенчани с успех. Постигането на съгласие между толкова страни е трудно, особено когато това касае част от суверенната им територия. Но в случая опазването на природата е по-значимо от териториалните граници. Тази тема се отнася до живота на всеки човек, а ситуацията с климатичните промени е динамична и се влошава с всеки изминал ден. Подобни действия ни дават отсрочка от настъпването на глобалните катаклизми и възможността да поправим нещата, докато все още не е твърде късно.  

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Атанас 11:10, 07 мар 23

Въпреки, че договорът е сключен сега, действията по него ще започнат евентуално през 2024 , което значи, че до тогава ще бъдат нанесени още щети върху природата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама