Германската инициатива за общоевропейска противовъздушна защита

06:30, 02 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Германия и Израел подписват ,,историческо“ споразумение за противоракетен щит за 3,5 милиарда долара. Министърът на отбраната на Израел приветства обединяването на двете страни ,,в изграждането на по-безопасно бъдеще“.

Само 80 години след Холокоста.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hannibal Hanschke 

Германия подписва договор за придобиване на произведената в Израел хиперзвукова ракетна система “Arrow 3“, която по план трябва да стане ключова част от отбраната на Европа срещу въздушно нападение. На стойност от 3,5 млрд. долара продажбата се превръща в най-голямата сделка, която израелската военна индустрия е постигала.

Управляемите хиперзвукови ракети са предназначени за унищожаване на вражески ракети с далечен обсег извън земната атмосфера с директно попадение. Предвижда се “Arrow 3“ да достигне пълния си капацитет в Германия до 2030 г. Системата трябва да бъде достатъчно мощна, за да предложи защитно прикритие дори и на съседните на Европейския съюз държави.

Според производителя Israel Aerospace Industries “Arrow 3“ е мобилна система“, която може да бъде разгърната в зависимост от заплахите, пред които е изправена.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

Към момента повече от десет европейски държави се присъединяват към германския проект за обща противовъздушна отбрана – Европейската инициатива за небесен щит. Парите  за сделката идват от огромен 100 милиарден фонд, който е представен от канцлера Олаф Шолц във връзка с укрепването на отбраната на страната след нахлуването на Русия в Германия.

Някои от съседите на Германия обаче и досега отказват да се присъединят към пакта. Сред тях са Франция и Полша.

Защо ни е важно?

Заради руската инвазия в Украйна, развитието на отбранителните способности на НАТО и Европа придобиват първостепенна важност. Вече тече процес на превъоръжаване и се подготвят нови отбранителни стратегии. Това включва защита срещу евентуални руски ракетни атаки, в случай, че войната в Украйна ескалира и на европейските страни се наложи да влязат в конфронтация с Москва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hannibal Hanschke 

Целта на Европейската инициатива за небесен щит е да се постигне възможно най-добре координирана отбранителна система срещу заплахи на къси, средни и дълги разстояния. И в трите области обаче все още има пропуски, които инициативата се стреми да запълни, развие или укрепи.

За да се постигне това, съществуващите защитни системи трябва да бъдат заменени с нови.

“Arrow 3“ е разработена съвместно от Израел и Съединените щати. Но за разлика от противоракетния щит, който защитава самия Израел, предимно от атаки от Газа и Ливан, системата  Arrow е проектирана специално да защитава дадена територия от ракети с голям обсег. Поради това качество системата се превръща във важно допълнение към отбранителната система на Германия.

За да помогнат на Украйна, европейските нации предоставиха широк набор от системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Възможностите им бяха проверени на терен, което подтикна ЕС отново да се съсредоточи върху собствената си защита.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hannibal Hanschke 

Водена от Германия, Европейската инициатива за небесен щит има потенциала да запълни празнините възникнали покрай инвазията на Русия.

Въпреки това инициативата вече е под сериозен политически натиск и е изправена пред трудна битка предвид бюрократичната структура на Европейския съюз в областта на отбраната.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:01, 02 окт 23

Хвана ги шубето,а?Ми да не бяха се заяждали с руснаците,сега Европа щеше да е третата икономическа сила в света.......

2 Анонимен 10:26, 03 окт 23

Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами---- https://min.lc/medbg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама