Механизъм за главния прокурор

07:28, 10 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В българската правна система прокуратурата представлява ведомство със съответни структури, изградено на принципа на единна, централизирана йерархична система. Статутът на прокурорите се урежда от Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт. За да осъществяват своите функции до момента те се подчиняваха единствено на него.

С решението на Министерския съвет за одобрение на законопроект за изменение на Закона за съдебната власт се предвижда при подозрение за извършване на нарушение от страна на главния прокурор или негов заместник да бъде провеждано разследване, което да се ръководи от наказателен съдия от Върховния касационен съд, от апелативен или окръжен съд. За извършване на процедурата съдията ще бъде временно назначаван във Върховната касационна прокуратура, като определянето му ще се извършва на случаен принцип от списък, който ще се одобрява предварително от Наказателната колегия на ВКС.

Приемането на този законопроект осъществява възможността за налагане на контрол върху действията на главния прокурор, както и на санкции при евентуални закононарушения. Същевременно не се нарушава неговия статут на независима институция. 

Въпреки одобрението на законопроекта обаче, необходимостта от съдебна реформа не е преминала. Това е първата стъпка за постигането й. За целта законопроектът трябва да бъде приет още в първите месеци от работата на 49-ото Народно събрание. Трябва да отбележим, че той вече беше внесен в предишното Народно събрание и гласуван на първо четене, но поради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не успя да завърши успешно.

,,Това е законопроектът, който ще свали от гърба ни 70 осъдителни решения срещу България. Той има и символно значение“, отбеляза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Снимка: БГНЕС/МП

Одобрението на законопроекта е предшествано от излизането на годишния отчет на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, който тя представи на 1 март. Според него Европейската прокуратура има още работа в България. Това се случва и след като в същата седмица трима делегирани главни прокурори напускат.

Присъствието на Лаура Кьовеши по нашите земи и множеството проверки, които тя извърши в последно време, оказват силен натиск върху правосъдната ни система, вследствие на което започна задвижване на реалните процеси за осъществяването на така необходимата ни съдебна реформа.

Но дали политическите сили ще намерят смелост и доблест да претворят многократните си предизборни клетви в реалност, предстои да разберем в новия парламент.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Stoycho 10:21, 10 мар 23

Може би наистина се налага Европа да ни натисне, за да свършим нещо по въпроса

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама