Страхът води единствено до още страх

07:20, 14 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В контекста на „нови заплахи от страна на Русия и Китай“ британският премиер Риши Сунак съобщи, че Обединеното кралство ще инвестира в отбраната си 5 милиарда лири. Тази новина може да породи въпроса дали всъщност нещо е истинска заплаха, докато не го обявим за такава и не започнем да действаме срещу него. Предпоставките за начало на конфликт се създават двустранно – както от предполагаемия агресор, така и от предполагаемата жертва.

Допълнителните 5 милиарда лири ще бъдат отпуснати на Министерството на отбраната на Великобритания през следващите две години. Планирано е „да се възстановят и увеличат запасите от боеприпаси, да се модернизират британските ядрени дейности и да се финансира следващият етап от програмата за подводници AUKUS“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ETIENNE LAURENT

Пактът AUKUS е създаден през 2021 година от Великобритания, САЩ и Австралия за полагане на съвместни усилия за противодействие на засилващото се военно присъствие на Пекин в Индийско-Тихоокеанския регион чрез обмен на информация и технологии между трите страни. Настоящите планове за финализиране на ключови детайли от пакта идват в момент, в който дипломатическите отношения между Запада и Китай се обтягат все повече.  Обстоятелствата налагат предпазливост, но същевременно изискват деликатен дипломатически подход. В това отношение необходимостта от предприемането на точно този вид действия е спорна.

Според комюнике на „Кабинетът Сунак“ Обединеното кралство е взело решение за ''стратегически преглед'' на отбранителната мощ на страната с цел „…да отвърне на появяващите се геополитически заплахи, незаконното нахлуване на Русия в Украйна, икономическата принуда от страна на Китай и засилената конкуренция между държавите''. Предвижда се в  дългосрочен план разходите за отбрана да се увеличат с 2,5% от БВП на страната.

Още през 2021 година Китай осъжда AUKUS като ''изключително безотговорно''. Реакция имаше и седмица преди изявлението на премиера Сунак за увеличаването на разходите за отбрана. Азиатската страна отново изрази противопоставянето си на пакта AUKUS, заявявайки, че той ,,сериозно увеличава риска от разпространението на ядрени оръжия“ и води до надпревара във въоръжаването, която би дестабилизирала Азиатско-Тихоокеанския регион.

Въпреки че планът за увеличаване на финансирането на сектора за отбрана ще се превърне в огромен разход за бюджета на Обединеното кралство, AUKUS ще помогне това да бъде компенсирано. Предвиденото в пакта строене на ядрени подводници ще даде тласък на икономиката на страната, разкривайки  работни места за повече от 10 000 души.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MARK R. CRISTINO

Защо ни е важно

Свидетели сме на динамично променящо се време. Тези промени изискват навременна реакция, но и стратегия. Възможността за въоръжен конфликт естествено поражда желание за взимане на предпазни мерки. Въпросът е дали тези действия няма да доведат до ожесточаване на ситуацията.

Решението на една страна да инвестира в своето въоръжение не може да се счита единствено за предпазна мярка спрямо този, който първи е повишил тона на дипломацията. Страхът понякога превръща жертвата в агресор. Настоящата ситуация поражда съмнението дали всъщност някой на международната сцена все още предпочита мира пред дивидентите от войната.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:09, 14 мар 23

Подготовката на кадри,владеещи китайски език, също е интересен подход от страна на Великобритания

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама