Facebook – цензура и дезинформация

15:02, 16 мар 23 / Свят Шрифт:
Станислав Бояджиев

Преди години не само българските журналисти, но и всички граждани в НРБ бяха обект на тежка цензура

Още по-страшна бе автоцензурата, която задушаваше и изкривяваше нормалното възприемане на действителността. И не само световната и вътрешната политика беше единствената цел за осъществяване на контрол от страна на режима, но и културата. Последиците от намесата при последното и до днес са видими. След 1989 година всички бяхме убедени, че с надзора върху словото публичното общуване и всякакви други форми на човешката изява са приключени.

До вчера... 

Скандалите, свързани с най популярната в България социална мрежа Facebook през годините не бяха рядкост. Не бяха нито малобройни, нито незначителни. През 2014 г. психологическият експеримент на Facebook, направен сред 700 000 потребители, без тяхното съгласие и знание, предизвика бурна реакция в световните медии. Установено бе, че компанията е проучвала дали може да променя емоционалното състояние на потребителите и да ги накара да качват по-позитивна или по-негативна информация. Още по-голям беше скандалът четири години по-късно с британската компания за маркетингов анализ Cambridge Analytica. Самоопределяща се като "агенция за управление на глобални избори", тя бе събирала и използвала лични данни на потребители във Facebook с цел манипулиране на вота. След обвиненията фирмата фалира, а от Facebook се оправдаха, че били измамени.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds
 
В България вълненията бяха свързани с работата на служителите в българския отдел на канадската компания Telus International, модерираща съдържанието на Facebook. Обвиненията от общественици и обикновени потребители към фирмата бяха, че се заглушават критики към режима на Путин. Парадокс е, че се случва тук, в България, която официално е обявена от Москва за неприятелска държава. Разбра се, че руснаци са наблюдавали и блокирали профили. Нямаше как да се избегне скандалът и той не закъсня, въпреки увъртанията от българската Telus. Научихме, че българският отдел бил подчинен на руския, който, разбираемо, е най-големият и отговаря също така за грузински, арменски и други езици. В края на януари двама представители на Telus пристигнаха от Канада и се наложи да отговарят на въпроси, поставени от депутати, членове на Комисията по електронно управление и информационни технологии в 48-ото Народно събрание. Аргументът бе недоволството на потребители, които смятат, че профилите им се блокират заради коментари срещу агресията на Русия в Украйна, докато такива в полза на агресора със сходен тон не се наказват. Резултатът от всичко това беше, че българският отдел на Telus прекрати дейността си и модерацията се пренесе в приятелска Германия.

За съжаление, този акт не сложи край на проблемите в социалната мрежа, които пряко касаят и нас. Разпространението на дезинформация е поредната опасност за потребителите. Неочаквано през 2019 година компанията стартира програма за „партниране с изследователи и учени“ за проучване разпространението на информацията във Facebook и Instagram. Случи се въпреки многократните демонстрации на липса на желание от страна на Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta (известна преди като Facebook), да се ангажира с конкретни действия. Meta обяви, че предоставя своята база данни CrowdTangle.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Тук обаче има едно „но“!

Как да се получи пълна картина за извършеното, когато, да речем, със случая QAnon данните са били изтрити. В момента, в който се разбра обаче, че скандалната QAnon е централно отговорна за нападението на Капитолия в САЩ от 6 януари 2021 година, най-после от Facebook предприеха действия и прекратиха активното разпространение на дезинформация от въпросната група. Но и CrowdTangle заличи данните. Желаещите да изследват дейността на QAnon се оказват в трудна ситуация, граничеща с безнадеждност. Не помага и Wayback Machine на Internet Archive, която осигурява достъп до уеб страници, каквито са били към дадена дата. Facebook е недостъпен, защото блокира архивирането на своите страници. Така практиката на Meta да цензурира, а и да изтрива миналото, което не отговаря на интересите на компанията, напомня съветски модел, вместо компанията да допринася за това светът да бъде "по-отворен и свързан", както твърди Марк Зукърбърг.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Jim Lo Scalzo

Едва ли някой се съмнява, че днес Facebook е един от най-мащабните източници на пропаганда, дезинформация, конспиративни теории и т.н., идващи от адреси в Русия. Какво е отражението върху съзнанието на българите от тази нестихваща от години атака е трудно да се каже, но още по-трудна ще е задачата на учените за в бъдеще да работят с точни данни. Притесненията няма как да не са сериозни, особено когато стана известно, че всеки четвърти германец вярва в съществуването на световна конспирация.
   

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Благой 15:41, 16 мар 23

За жалост, българите също са толкова податливи на такива световни конспирации

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама