Нищо ново под корейското слънце

07:44, 22 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Ежедневната проява на актове на агресия на международната сцена не е нещо, което вече изненадва някого.

Единственият въпрос, който подсигурява момент на изненада, е неизвестността от това кой политически играч е наред да се изяви. За по-малко от седмица Северна Корея напомни за себе си два пъти, провеждайки оръжейни тестове. Първо действие беше изстрелването на две стратегически крилати ракети от подводница. Ден по-късно от източното крайбрежие  на тест бяха подложени и две балистични ракети с малък обсег.

Съобщените резултати за техния обсег предполагат, че ракетите могат да бъдат насочени към Южна Корея.

Всичко това обаче е следствие на взетото от  управляващата партия решение да бъдат предприети „важни практически мерки за военно разубеждаване“. Пхенян твърди, че ракетните тестове се провеждат  като демонстрация на сила, докато военните сили на САЩ и Южна Корея провеждат учения и военни симулации на Корейския полуостров. Съвместните военни маневри са най-големите по мащаб от пет години насам. Очаква се тяхната продължителност да бъде най-малко десет дена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

В началото на месец март от Северна Корея изразиха предположението, че настоящото обучение представлява симулация на прецизни удари по ключови обекти в страната. Докато съюзници на американско-южнокорейските маневри подчертаха, че необходимостта от обучението е породена от засилващата се агресивност от страна на Северна Корея.

Случващото се предизвиква гняв у Пхенян, който разглежда военното обучение като генерална репетиция за нахлуване на територията му или за сваляне на управляващия режим.

На фона на задълбочаващите се международни конфликти поведението на Северна Корея наподобява акт за привличане на внимание и пореден опит за демонстрация на сила. Често страната изпитва нуждата да заявява своето присъствие на световната сцена, но предпочитаната от нея роля явно е тази на агресор. Въпреки че действията й са красноречиви, Северна Корея оправдава всеки свой ход  с това, че към нея е отправена непосредствена заплаха.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Защо ни е важно

По-рано този месец лидерът Ким Чен Ун нареди на армията си да засили ученията, за да бъде подготвена за ''истинска война''.

В отговор на това настоящото съвместно обучение на Южна Корея и САЩ  потвърждава ангажимента, който Вашингтон многократно е заявявал, а именно че ще поеме за защита на Южна Корея. От което следва да се заключи, че Пхенян ще се възползва през следващите дни на провеждане на обучение като извинение за извършването на повече тестове на ракети, може би дори за ядрен опит.

Въпреки това ситуацията все още не е достигнала момент на ескалация. Засега и двете страни не са готови да понесат тежестта от провеждането на конфликт. Но действията, които предстои да наблюдаваме, ще бъдат показателни за това какъв би бил мащаба на последиците от евентуалното директно военно противопоставяне на Южна и Северна Корея.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:55, 22 мар 23

Това само показва колко бързо започва оформянето на блокове на политическата карта

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама