Представителят на България в НАТО

07:02, 07 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

От позицията на служебен министър на външните работи до Брюксел – Николай Милков беше предложен за постоянен представител на България в Северноатлантическия пакт.

Всяка страна членка на НАТО има делегация в щаба на Алианса в Брюксел, Белгия, с което се допринася за процеса на консултация. По този начин се осъществява взимането на колективни решения или предприемането на действия.

Отговорността и задачата на всяка делегация е да представлява своята страна. Правомощията ѝ се определят от правителството на конкретната държава, с което тя се задължава да действа спрямо нейните инструкции и да докладва за решенията и проектите на НАТО.

Снимка: БГНЕС/МО

Повече от година на поста няма титуляр. Последният представител на България в НАТО беше Драгомир Заков, който се оттегли от длъжността през 2021 година, за да  оглави Министерството на отбраната в правителството на Кирил Петков.

Служебният кабинет взима решението да предложи външния министър за постоянен представител в НАТО в последния си работен ден преди изборите. Процедурата по назначаване изисква президентът да издаде указ за освобождаването на Милков като посланик на България във Франция и Монако. След това е необходимо държавният глава да издаде още един указ, за да може да го назначи на новия пост.

Николай Милков има степен ,,доктор на историческите науки“ и владее английски, френски и руски. През 1992 година е назначен в Министерството на отбраната като референт за НАТО и ЗЕС в Управление „Политика и сигурност“. По-късно заема различни длъжности в областта на отбраната. От 2005 година до 2009 година е генерален консул на Република България в Ню Йорк. След това заема позицията на извънреден пълномощен посланик в Канада, а от 31 януари 2021 г. е извънреден и пълномощен посланик във Франция до 2 август 2022 г., когато е назначен за министър на външните работи в служебното правителство на Гълъб Донев.   

Новото назначение идва почти едновременно с отправянето на апел от страните от източния фланг на НАТО, сред които е и България, за засилване на военното присъствие на САЩ в региона. След среща на министрите на външните работи на страните във формат „Б-9“ румънският министър Богдан Аурекску заяви, че държавите от източния фланг ще направят всичко необходимо „за да увеличим американското присъствие в нашия регион“. По думите му „солидната отбрана“ на източния фланг  на Алианса би послужила като „силен възпиращ фактор“ пред „дестабилизиращото поведение на Русия“. Става ясно още, че страните са се ангажирали с предоставянето на допълнителна подкрепа за Украйна.

На срещата България беше представена от служебния министър на външните работи Николай Милков.

 

Защо ни е важно?

Предложението за назначаване на Николай Милков за позицията на постоянен представител на България в НАТО, взето в последния работен ден на правителството на Гълъб Донев преди изборите, изглежда форсирано. Самият Милков заявява в края на месец февруари, без да споменава имена, че ще е по-добре това назначение да бъде направено от редовно правителство.

Но предвид желанието на страните от източния фланг за увеличаване на американското присъствие в региона и парламентарната несигурност, която цари след проведените през уикенда избори, решението за бързо намиране на кадър за позицията изглежда оправдано.

Николай Милков има дългогодишен дипломатически опит, както и достатъчно време, прекарано като референт за НАТО и ЗЕС в Управление „Политика и сигурност“. Те са добра основа за упражняване на евентуалните му нови задължения.

В ситуацията от значение е и неговият опит като генерален консул на Република България в Ню Йорк. Предполага се, че той би му позволил да се ползва с определено доверие от съюзниците в НАТО.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:27, 07 апр 23

Въпреки всичко е подготвен човек и ще свърши работа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама