Един „погрешен ход срещу Иран“ и Тел Авив ще бъде унищожен

07:31, 25 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

„Ако Израел „направи някакъв погрешен ход срещу Иран“, то последният ще „унищожи“ израелската столица Тел Авив и северния град Хайфа“, заплаши Ебрахим Раиси. Предупреждението иранският президент отправя по време на церемония по случай Деня на армията на ислямската република.

В речта на държавния глава прорежимно настроените медии в Иран откроиха два елемента: желание САЩ да напусне региона и заплаха към Израел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abedin Taherkenareh

Стремежът на Иран през изминалите месеци да демонстрира силата и влиянието си в региона се засили. Той стана причина и за помирението на страната със Саудитска Арабия. Секретарят на иранския Върховен съвет Али Шамхани предприе важни пътувания до Пекин и Ирак, наред с други страни, показвайки, че Иран изпитва увереност в своите дипломатически отношения. От изявление на иранското външно министерство миналата седмица стана ясно, че кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазис е поканен на посещение в страната. Това се случва на фона на новината, че възможността за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия може да приключи до 2024 година.

Увереност по отношение на притискането на Израел Иран получава и благодарение на дългосрочната инвестиция, която прави, като поставя проирански настроени кадри по висшите етажи на властта в съседните Йемен, Ирак, Сирия и Ливан.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bandar Aljaloud

Заплахите, които Иран отправя към Израел, се подчиняват на стратегията за т.нар. „единство на фронтовете“, която представлява опит за обединяване на иранските поставени лица и съюзници като Хамас, Хизбула и други, с цел включването им в координирано нанасяне на удари срещу сигурността на Израел. Белег за развитието на тази дейност беше изстрелването на ракети от Газа, Ливан и Сирия по време на израелските сблъсъци в началото на април.

По отношение на американското влияние по време на речта си иранският лидер Ебрахим Раиси посочва, че външните сили, особено САЩ, трябва да напуснат региона възможно най-скоро. Той твърди, че това ще бъде в техен интерес, както и в интерес на региона.

„Присъствието на нашите въоръжени сили създава сигурност за региона. Посланието на иранската армия към страните от региона е мир и приятелство. Нашите въоръжени сили помагат на всеки, който иска да гарантира сигурността на региона“, заявява иранският президент.

В навечерието на Деня на армията началникът на генералния щаб на Иран генерал Мохамaд Багери също похвали дейността на въоръжените сили, както и на Хизбула. Според него това, което може да се наблюдава на глобално и регионално ниво е показателно за реалност, в която глобалните и регионалните тенденции подкопават „арогантността“ и тласкат режима в Израел към крах.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Iranian Presidential Office Handout

Защо ни е важно?

Въпреки отрицателния знак на ситуацията Иран показва последователност в своята политика. Реториката, която настоящият президент Раиси използва, съвпада с казваното от страната в миналото. Основната разлика между тогава и сега е, че сега Иран успява да се позиционира  по различен начин в международната среда. Това се дължи на успеха на дипломацията, която страната провежда през последната година. 

Промяната в подхода затвърждава тезата, че Иран има желание да установи регионална хегемония. Поради тази причина насочва стратегията си към бавното, но успешно отслабване на ролята на САЩ в региона, като същевременно се приближава все повече до Израел, засилвайки заплахите  за унищожението на еврейския народ.

Докато Съединените щати се опитват да пренасочат стратегическите си интереси и отбранителни ресурси към Индо-Тихия океан, Близкият изток се подготвя  за промяна, възползвайки се от липсата на хегемон в региона. Това стимулира Иран, който е изправен пред глобална изолация и санкции, да потърси алтернативни източници за постигане на своите цели.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Presidential Office Handout

В контекста на сделката, която страната сключи със Саудитска Арабия, постигната с помощта на посредничеството на Китай, е много малко вероятно Иран да бъде принуден да се откаже от ядрените си амбиции. Това също така може да се окаже и истинско предизвикателство за влиянието, което Китай иска да си осигури в Близкия Изток.

Въпросът също така представлява и сериозна политическа заплаха за Израел, който се опитва да задълбочи стратегическите си отношения със своите съседи през последните няколко години, за да се противопостави на ядрената опасност от Иран.                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:19, 25 апр 23

Вече ясно може да се каже, че политическата карта става все по-фрагментирана. Интересно е как ще се формират блоковете, особено с тази подготовка от страна на Иран

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама