Времената се менят

08:00, 25 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След избирането на председател на Народното събрание настъпи и моментът за провеждане на консултациите между парламентарно представените партии и президента за съставяне на кабинет.

Ако при предишния кръг от предсрочни парламентарни избори консултациите и разговорите за съставяне на правителство се състояха 24 дни след провеждането на изборите и се разточиха във времето, то сега президентът беше обвинен във форсиране на процеса на преговори. Първата проведена среща беше с двете най-големи парламентарни групи, а на следващия ден държавният глава извика „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“, както и ДПС, въпреки мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

По този начин дойде моментът, в който Румен Радев и Бойко Борисов се срещнаха публично за първи път от 2020 година. Тогава, в присъствието на ген. Венцислав Мутафчийски, двамата отправиха призив към обществото за мобилизация поради разразяващата се епидемия от COVID-19. В течение на времето бяха отправяни твърдения, че между Радев и Борисов всъщност са протичали множество срещи, дори и във връзка с взаимодействието на служебното правителство с ГЕРБ.  В отговор Борисов изтъкваше, че президентът е неговият основен опонент, а през последните две години между тях дори не са се състояли телефонни разговори.

Но времената се променят и нуждите на държавата налагат на политиците да преосмислят взаимоотношенията си.

„Грехота е изключителното единомислие, което имат депутатите, да бъде проиграно, защото ще изгубим някой избирател“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Пред президента представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС потвърдиха желанието си да сформират правителство заедно с коалицията Продължаваме промяната–Демократична България. Борисов уточни, че това се случва, след като двете политически сили доскоро са били опоненти.

От представителите на ГЕРБ държавният глава поиска съдействие за очертаването на времевата рамка, която ще е необходима за провеждането на преговори за съставяне на правителство, след като бъде връчен първият мандат, тъй като в Конституцията не се посочва конкретен срок  за  това. Към политическата сила бе отправен и въпросът за наличие на резервен вариант в случай на неразбирателство с ПП-ДБ. Конкретен отговор не беше даден.

След края на консултациите пред президента стои задачата за връчване на мандат на премиер, който трябва да бъде издигнат от най-многобройната парламентарна група. В Конституцията не е посочен срок за изпълнение и на тази процедура. Но ако номинираният кандидат за премиер не предложи състав на правителство в рамките на 7 дни, мандатът ще бъде върнат, а президентът ще даде шанс на втората по големина парламентарна група да състави кабинет.

Във връзка с този въпрос, почти веднага след приключването на първата консултация, последва изявление.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

„Аз няма да съм сред номинираните за премиер. ...Бил съм три пъти – три за щастие“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него най-доброто за България ще бъде коалиция между двете големи партии. За останалите варианти коментира, че са по-слаби и по-неработещи.

Защо ни е важно?

В първия ден на 49-ото Народно събрание политическите партии отправиха заявка пред българските граждани, че провеждането на диалог ще бъде един от  техните основни приоритети.

Диалог винаги се е водел, но до момента участниците в него не бяха усвоили умението да слушат и да чакат. Затова често емоцията взимаше превес и отнемаше етиката и морала от воденето на политическите процеси.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Настоящото политическо позициониране използва друг подход. Чрез действията си от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се опитват да представят случващото се като форма на сътрудничество. Към тази теза се опитва да се придържа и президентът Румен Радев.

Този път  политиците успяха навреме да си дадат сметка, че каквото и  мнозинство да бъде излъчено, то няма да се ползва със солидна обществена подкрепа. Затова е важно в представянето на ситуацията да бъде подчертано, че предложеният вариант е единствената възможност за получаването на някакъв вид сигурност.

Въпреки подадената заявката, че няма да бъде номиниран за премиер, Бойко Борисов се опитва да бъде водач на процеса по провеждане на диалог. Независимо дали това е някакъв вид опит за изкупление на грешките от миналото или просто политическа реабилитация, действията му показват, че бъдещото управление ще продължи да бъде силно зависимо от неговата воля.

Когато политиците започват някакъв процес на публично говорене, винаги паралелно с него се води и вътрешно договаряне, в резултат на което се взимат компромисните решения. Може тези, които са били опоненти в миналото, днес все още да не са загърбили своите различия, но залогът вече е много по-голям. Загубилите ще са много повече от тези, които ще имат някаква изгода от това кръговратите на нестабилност да продължат.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 09:15, 25 апр 23

По какъвто и начин да се споразумеят, отново това ще бъде засметка на народа

2 Анонимен 10:06, 25 апр 23

Така наречените лидери се опитват да се докопат до власт на всяка цена,особено мутрата,която за 13 години превърна България в гробище.Как е възможно някой да вярва,че видите ли той е много диалогичен ,глупости вълк в овча кожа Както и предателите от ПП-много бързо след изборите им изчезнаха лъскавите усмивки.Дано астролозите да са прави и да има избори ,докато не се отървем от тези отровни за държавата некадърници...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама