Спада ли подкрепата за Украйна?

06:27, 26 апр 23 / Свят Шрифт:
Станислав Бояджиев

Изглежда, че наддаването за посредници за мир в Украйна набира скорост и неслучайно периметърът на тази инициатива се разширява все повече. Дори океаните се преодоляват с лекота. Скорошен пример за това е Бразилия в лицето на президента на страната – Луис Инасио Лула да Силва. Той, подобно на нашия държавен глава, се изказва в зависимост от това къде и пред кого се намира.

Преди дни бразилецът предизвика буря от възмущение сред държавите, подкрепящи Украйна. На среща с несменяемия повече от две десетилетия руски външен министър Сергей Лавров той заяви, че Западът насърчава продължаването на войната, защото доставя оръжие на отбраняващите се украинци.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ken Ishii

Същата теза Лула да Силва представи преди време на посещението си в Китай, където се срещна с председателя Си Дзинпин. Малко по-меко прозвуча убеждението му, че Киев споделя вината за конфликта. Шокиращо е, че абсурдната логика, която слага знак за равенство между агресора и жертвата, може да бъде доловена и у нас, в България, при някои от позициите на Румен Радев, както и при изказвания на представители на парламентарни партии. Като капак на всичко Лула да Силва предположи, че Украйна може да се откаже от Крим. Не успя да стигне до Босфора и Дарданелите, най-вероятно предвид ситуацията в Бахмут.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jаcek Turczyk

Доволен от чутото в Бразилия, Лавров продължи пътя си към Венецуела, Куба и Никарагуа.

В този контекст не беше изненадваща репликата на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби: „Бразилия повтаря като папагал руската и китайската пропаганда без изобщо да обръща внимание на фактите“. Не беше изненадваща и реакцията на Украйна, която официално покани бразилския президент да посети страната и да "усети" причините за войната.

Не след дълго последва коренна промяна в позицията на Лула да Силва при скорошното посещение на румънския президент Клаус Йоханис в Бразилия. Бразилецът застъпи друга теза – напълно противоположна. Вероятно повлиян от коментарите, след кратък размисъл без колебание осъди нарушаването на териториалната цялост на Украйна, предлагайки отново посредничество за мир.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Peter Foley

Не само Бразилия, но и Индия, както и редица африкански държави претендират да са част от демократичния свят, но в същото време не се присъединяват към санкциите на Запада и остават неутрални към (по отношение на) инвазията на Русия в Украйна.

Повечето от тях декларират, че са за "незабавно прекратяване на огъня", както и за запазване на териториалната цялост на Украйна. Кандидати за посредничество за мир също не липсват. Китай дори предостави план. Ако оставим настрана КНР по разбираеми причини, то изниква въпросът защо необвързването продължава да бъде широко разпространен избор, въпреки призивите на Запада. Редица демокрации отказват подкрепата си за Украйна, особено що се отнася до доставки на оръжие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev

Причината най-вероятно се крие в икономическите интереси и най-вече в енергийната им зависимост от Русия. Например в Бразилия важна новина е съобщението от февруари, че руската „Газпром“ ще направи инвестиции в енергийния сектор. Вносът от Русия на дизел достигна рекордни стойности, едновременно с пълното ембарго на ЕС за руските петролни продукти. Освен това Бразилия, която е един от най-големите производители и износители на селскостопанска продукция, е сериозно зависима от вноса на евтини торове от Русия.

Връзките на Москва със столицата на Индия Делхи датират още от времето на Студената война, когато двете държави споделяха идеята за многополюсен свят, в който различните политически системи са съвместими в мир. Посветени на тази цел, индийците и до днес не спират да снабдяват армията си предимно с руско оръжие. След старта на западните санкции Индия увеличи доставките на петрол от „Роснефт“ десетократно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ekaterina Shtukina

Русия е най-големият износител на оръжие в Африка. В навечерието на годишнината от войната в Украйна Южна Африка проведе съвместно военноморско учение с Русия и Китай. Така в Претория видяха възможност за изграждане на повече бойни способности за недофинансирания си и пренатоварен военен флот. Евтините руски торове и тук са важни за житните култури, зеленчуците, плодовете и пасищата. Освен това Руската федерация е основен доставчик на ядрено гориво за двата реактора на единствената в Южна Африка и на континента атомна електроцентрала „Коберг“. Русия вече строи втора с планирани осем реактора и е сключила споразумение за изграждане на други две атомни централи в Египет и Алжир.

От всичко изброено дотук става ясно, че усилено се пречи на усилията за изграждане на глобален консенсус срещу Русия. Редица държави поддържат позиция на неутралитет, макар и на думи да са категорично за запазване на териториалната цялост на Украйна.

През февруари тази година резолюцията на ООН, призоваваща за прекратяване на бойните действия и незабавно изтегляне на руските войски от Украйна, бе подкрепена от 141 държави,  32 гласуваха въздържал се (сред тях и Китай), а само 7 (Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) гласуваха против. Независимо от нежеланието на някои страни да бъде осъдена Русия, позицията на неутралитет е много вероятно да бъде изразена по-скоро като сложен акт на балансиране.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andre Borges

Конфликтните интереси се задълбочават все повече, особено в контекста на предоставянето от страна на Запада на преки инвестиции, осигуряването на експертна помощ и знания за развитие, както и хуманитарното подпомагане на много от необвързаните държави.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Стефан 08:47, 26 апр 23

Прагматичността винаги ще върви пред морала, затова и международното сътрудничество ще продължи да съществува

2 Анонимен 10:11, 26 апр 23

А защо някой ще си позволява да казва на африканските държави,Индия и Китай каква външна политика да водят.Те за разлика от източноевропейците са много прагматични и здравомислещи и защитават собствения си национален интерес,а не целуват задника нито на Байдън,нито на Урсула.Така,че е най-добре на който му се воюва да отива в Украйна доброволец и да не замесва нормалните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама