Интернационализацията на юана

12:06, 23 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Изминалите няколко месеца предоставиха перфектната възможност на Китай да положи повече усилия, за да превърне юана в привлекателен продукт, способен да прекрати хегемонията на щатския долар. Нации от Южна Америка до Близкия Изток намират начини да заобиколят доминиращата американска валута, ползвайки нейната китайска алтернатива.

Драстичното увеличение на употребата на юана от страна на Китай започна през последната година, когато страната успя да уреди всички покупки на петрол, въглища и на някои метали от своя руски съсед в местна валута. След началото на войната в Украйна използването на юана за придобиването на тези стоки, ускорява действията, които Китай предприема, за да интернационализира своята валута, разбира се, за сметка на долара.

Сред страните, които приемат споразумения за търговия и инвестиции в юана, са още Бразилия и Бангладеш. Пакистан също урежда своя сделка за закупуване на единичен товар на руски петрол при желанието в дългосрочен план това да се осъществява чрез китайската валута.  Същевременно централната банка на Тайланд заявява, че тази година ще смекчи правилата за използването на юана за търговия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevsky

Растящото китайско влияние обърква и плановете на Индия. Постепенно намеренията на страната да разпространи извън граница своята валута – рупия, не се увенчават с успех, главно поради невъзможността да наложи употребата ѝ в търговските взаимоотношения, които има с Русия. Предприемането на такъв ход предизвиква чувство за несигурност, тъй като това ще остави Москва с нежелани резерви от рупии, които биха се равнявали на над 40 милиарда долара годишно. Досега търговските плащания между двете страни са се осъществявали чрез комбинация от драхми (на Обединените арабски емирства) и китайски юан.

За първи път юанът успява да изпревари долара през месец март тази година, когато валутата се превърна в най-широко използваната за трансгранични транзакции в Китай.

Успоредно с китайския възход тенденцията към дедоларизация също се ускорява. Колебливата парична политика на САЩ доведе до множество отрицателни странични ефекти, които причиниха проблеми за много страни – сътресения на финансови пазари, влошаване на дългови кризи и сериозно покачване на нивата на инфлация. Поради това хегемонията на долара се разклати, което доведе до повишаване на търсенето на алтернативни валути.

1$ ≈ 6.95 ¥

Публикуван доклад от Международния валутен фонд посочва, че към четвъртото тримесечие на 2022 г. юанът представлява около 2,7% от световните валутни резерви, което му отрежда 5-о място в света.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevsky

Следващата стъпка в плана на новия валутен хегемон е утвърждаването на китайската глобална платежна система Cross-Border Interbank Payment System (CIPS), която се появява като алтернатива на Swift.

Защо ни е важно?

Както прави от години, Китай не се страхува да изпрати ясно послание, че повишаването на задграничната употреба на юана се превръща в негов приоритет, особено в положение на световна доминация на американския долар.

Мащабното използване на валутата постепенно се превръща в средство за преодоляване на санкциите, които Америка налага на Русия. В момента юанът приема ролята на регионална резервна валута за Кремъл, който се стреми да ограничи възможно най-много зависимостта си от щатския долар.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev

Една от главните цели на Пекин е да институционализира задграничното търсене на валутата, съсредоточавайки се върху търговията с развиващите се икономики. Този план започва от отношенията на Китай с азиатските страни и с членовете на инициативата ,,Един пояс, един път“, сред които е и България.

Рискът за Китай е, че глобалното разпространение на юана би довело до натрупването на паричната единица в различни офшорни зони, което може да предизвика разклащането на контрола, който Китайската централна банка все още има върху процеса.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevsky

Въпреки това непрекъснатият прогрес на интернационализацията на китайския юан ще допринесе за издигането на статута и влиянието на Китай в международната сфера на финансите и търговията. А за света това би предоставило изключително щедрата възможност да се възползва от предимствата на една енергично развиваща се страна.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Антон 15:13, 23 май 23

До преди няколко седмици си мислех, че дедоларизацията никога няма да настъпи, но вече не съм на това мнение

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама