Салоните за красота – най-големият враг на талибанската власт

08:55, 21 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Салоните за красота са един от малкото останали начини за жените в Афганистан да общуват извън дома, припечелвайки по някой лев. Сега талибаните искат да отнемат и това тяхно право. Това кара десетки афганистански гражданки да излязат по улиците в центъра на Кабул, за да изразят своето неодобрение спрямо случващото се.

Управляващите в Афганистан талибани разпореждат всички салони за красота и фризьорски салони в цялата страна да бъдат затворени в рамките на един месец.

Причината – предлаганите услуги са забранени от исляма.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sammiulah Popal 

Заповедта ще наложи затварянето на хиляди предприятия, управлявани от жени. Кабулската търговска камара изчислява, че повече от 50 000 афганистанки ще останат безработни заради решението. Към момента салоните често представляват единствен източник на доходи за домакинствата и са единствената останала възможност за създаване на соиален контакт извън пределите на дома.

Най-малко 60 жени участват в демонстрациите, които успяват да привлекат вниманието и на силите на реда, тъй като публичните протести са рядкост в Афганистан. Клипове и снимки, споделени от протестиращите, показват много жени, които носят плакати с надписи ,,храна“, ,,справедливост“ и ,,работа“. В един от видеата жена се изправя срещу талибански пазач, който използва водно оръдие, за да разпръсне протестиращите. На заден план се чува и стрелба.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer

Заповедта за затваряне на салоните идва дни след като върховният водач на талибаните Хайбатула Ахундзада заявява, че афганистанските жени са били спасени от ,,традиционното подтисничество“ чрез приемането на ислямското управление и статутът и на ,,свободни и достойни човешки същества“ е бил възстановен.

Защо ни е важно?

С последните разпоредби талибаните предприемат още една крачка към окончателното изтриване на присъствието на жените от обществения живот.

Откакто завземат властта през август 2021 г., талибаните провеждат тежка, систематична и институционализирана дискриминация срещу жените и момичетата, която постепенно заляга и в самата идеология на талибанското управление.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sammiulah Popal 

Техните политики водят до шокиращи нива на продоволствена несигурност и правят предоставянето на международна помощ почти невъзможно. А нуждаещите се жени могат да получават помощ само от други жени, тъй като им е забранено да контактуват с непознати за тях мъже.

Продължаващите нарушения на правата на човека маскират други основни прояви на дискриминация, основана на пола, която предшества управлението на талибаните и сега вече е дълбоко вкоренена в обществото и започва дори да се нормализира. Много жени обаче споделят чувство на страх и безпокойство, описвайки положението си като живот под домашен арест.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sammiulah Popal 

Последствията от ограничителните мерки водят до наказания за предполагаеми ,,морални престъпления“. Новите закони също така унищожават системата за защита и подкрепа на тези, които бягат от домашно насилие, оставяйки жените и момичетата без абсолютно никаква защита.

В дълбоко патриархалното общество на Афганистан, износено от четири десетилетия на война, ООН изчислява, че един на всеки двама души, повечето от тях жени, страда от психологически стрес. Положението се влошава и поради икономическата криза в страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Piyal Adhikary

Изолацията на непризнатия афганистански режим подкопава хуманитарните усилия в страната и възможностите за развитие. Новите ограничения нанасят тежък удар не само върху правата на жените, но и върху възможността за подпомагане на милиони хора, страдащи една от най-тежките хуманитарни катастрофи в света.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама