Гръцката шпионска афера с европейски мащаби

13:44, 29 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Политици, министри и журналисти са сред деветдесетте и двама гръцки граждани, които получават заразен SMS. Гръцкият орган за защита на дънните оповестява, че съобщенията са свързани с шпионския софтуер ,,Predator“, като всяко съдържа кратък текст с връзка към уебсайт, който много наподобява на друга добре позната страница, свързана главно с новини.

До потенциалните жертви на ,,Predator са разпратени повече от 350 SMS-а. Всяко от съобщенията е съобразено с конкретния човек, до когото се изпраща. След като шпионският софтуер бъде инсталиран на телефона, той получава достъп до пароли, файлове, снимки, история на браузъра или контакти. Също така може да активира камерата или микрофона, както и да прави екранни снимки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yannis Kolesidis

Скандалът с гръцкото подслушване разтърсва политиката в средиземноморската страна повече от година, но все още никой не е подведен под отговорност. Същевременно консервативното гръцко правителство отрича всякаква намеса в шпионския софтуер ,,Predator“. То настоява, че е информирано за наблюдението, осъществявано по законните канали на тайните служби.

Във връзка със случая Европейската комисия изпраща писма до всички държави-членки с искане за информация относно използването на шпионски софтуер от националните органи и за правната рамка, която регулира тази употреба. Въз основа на получените отговори изпълнителната власт на ЕС решава да картографира ситуацията в държавите-членки и да проучи взаимодействието им със законодателството на ЕС.

Защо ни е важно?

,,Predator“ и други софтуери, като ,,Pegasus“, придобиват значителна известност през последните години, след като става ясно, че се използват от правителства и политици срещу техните политически съперници, журналисти и активисти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stephanie Lecocq 

Такъв вид софтуер наблюдава дейността на цифрови устройства, включително обаждания, съобщения и социални медии. По този начин демокрацията в ЕС бива атакувана. Употребата на шпионски софтуери нарушава правото на неприкосновеност на личния живот, заглушава опозицията и свободната преса и предпазва правителствата от обществен контрол.

Скандалът около на ,,Predator“ не е поредица от изолирани случаи на злоупотреба, а се превръща в пълноценна европейска афера. Въпреки че Европейският съюз е приел широкообхватни закони за защита на човешките права и личната неприкосновеност, той няма правомощия по отношение на националната сигурност. Европейските разузнавателни агенции се възползва от това обстоятелство и успешно извършват масово подслушване с минимално законово наблюдение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Въпреки обществената реакция, глобалната индустрия за шпионски софтуери и дигитална криминалистика продължава да расте и да се употребява за политически репресии по целия свят. В подобна ситуация демократичните правителства са непоследователни в действията си за предотвратяване на злоупотребата с правата на човека. В ЕС компаниите за киберсигурност лесно успяват да се възползват от регулаторната фрагментация, за да създават офиси в държави-членки, където е известно, че прилагането на контрол върху износа на данни е слаб.

Международното право твърди, че целенасочените мерки за наблюдение трябва да бъдат тясно пригодени за разследване на конкретни лица, заподозрени в извършване на тежки действия или престъпления, застрашаващи националната сигурност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STOCKHOLM/Sweden

По случая не е достатъчно да се каже, че е нарушена цялостната система за контрол и използване на технологиите за насочено наблюдение. За да бъде приключена настоящата европейска афера, правителствата трябва да започнат да се придържат към принципите на ,,законност, необходимост и пропорционалност“, когато използват технологии за кибернаблюдение.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:51, 01 авг 23

Става страшно! Вече няма никакви скруполи пред политиците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама