Мисия ,,Луна-25“

06:25, 18 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Издигайки се в облак от дим и пламъци, руската ракета-носител ,,Съюз“ излита към Луната, за да даде нов тласък на руския космически сектор. След многократно отлагане за първи път от близо 50 години насам Русия изпраща мисия до Луната.

Изстрелването на тази 800-килограмова сонда е първото за Москва от 1976 г., когато СССР е пионер в покоряването на Космоса. Авторитет, който постепенно избледнява заради проблеми с финансирането и корупционни скандали.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Roscosmos

,,Луна-25“ трябва да достигне лунната орбита за периода от пет дни. Там се очаква да прекара между три и седем дни, за да бъде избрано правилното място, където тя да кацне, в района на лунния южен полюс.

Ако този процес протече успешно, това ще бъде първото кацане в историята, извършено на Южния полюс на Луната. Досега всички предходни мисии са кацали в екваториалната зона. Към момента само три държави са провеждали успешно подобна мисия: Съединените щати, Китай и Съветския съюз.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andre Borges

Сондата, която ще трябва да остане на Луната за една година, ще има за цел да вземе проби и да анализира почвата, както и да провежда дългосрочни научни изследвания. Лунният южен полюс е от особен интерес за учените, които вярват, че постоянно засенчените полярни кратери могат да задържат вода.

Замръзнала в скалите, водата може да бъде превърната от бъдещите изследователи във въздух и ракетно гориво.

Снимка: PIXABAY/8moments

Защо ни е важно?

Това изстрелване е първата мисия от новата руска лунна програма, която започва, когато Руската Федерална космическа агенция ,,Роскосмос“ е лишена от партньорството си със Запада. Това подтиква Москва да се стреми, да развива космическо сътрудничество с Китай, съответствие с дипломатическата си ориентация.

Амбициите са огромни!

Според космически експерти това е първият път, когато постсъветска Русия се опитва да постави устройство на небесно тяло. Най-големият въпрос предстои да бъде дали в действителност ще успее да кацне.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexander Kazakov

Уповавайки се на примера на СССР, Владимир Путин дава обещание за продължаване на руската космическа програма, изпратила първия човек в космоса през 1961 г. На фона на ескалиращото напрежение между Изтока и Запада и продължаващите санкции, руският президент заявява миналата година на космодрума ,,Восточний“, че се ръководи от ,,амбицията на нашите предци да вървим напред, въпреки трудностите и външните опити да ни попречат да го направим“.

Въпреки всичко мисия ,,Луна-25“ е рискова. Самият ръководител на ,,Роскосмос“ оценява вероятността за успех на около 70%. Руската космическа програма, която все още разчита до голяма степен на съветски технологии, се бори за иновации и страда от хронично недофинансиране, като естествено за Москва в момента приоритет са военните разходи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Roscosmos

,,Роскосмос“ е белязана от корупционни скандали и няколко неуспешни изстрелвания, превръщайки предходните ѝ постижения в оспорвани от Съединените щати, Китай и от частни инициативи, като тези на Space X.

Настоящата мисия на руската космическа програма предоставя възможност на Русия да остане в надпреварата за овладяването на космическото пространство или поне да не остане твърде назад.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexander Becher

Бързото разрастване на космическата дейност, както и интегрирането ѝ в ключови правителствени програми и услуги, представлява скок в неизследвани води за всички държави.

Това поставя на изпитание способностите на международната общност да гарантира, че пространството над планетата ни ще се управлява отговорно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:20, 18 авг 23

Не е важно на мен да ми е добре,важно е на Вуте да му е зле,Така ли беше??Е да ,ама нещо не се получава........

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама