От Изток на Запад и от Север на Юг

09:04, 28 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Южна Корея демонстрира военната си сила на фона на нарастващото напрежение със Северна Корея, като провежда първия си военен парад от десетилетие насам. Сеул предупреждава съседа си, че всяка ядрена атака ще бъде посрещната с ,,огромен отговор“.

Събитието се провежда по повод 75-ата годишнина на въоръжените сили.

Повече от 4000 южнокорейски войници маршируват из столицата, демонстрирайки оръжейни системи като танкове, дронове и балистични ракети - всички способни да достигнат до Северна Корея.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/South Korean Presidential Office 

В отговор на заплахите от въоръжения с ядрено оръжие Север, южнокорейският президент Юн Сук-йол се опитва да укрепи отбранителните способности на страната си. По тази причина той задълбочава военното си сътрудничество със Съединените щати. Потвърждавайки ангажимента на Вашингтон към Сеул, на парада заедно с южнокорейските войски маршируват и около 300 американски войници.

Преди седем десетилетия Вашингтон и Москва наводняват Корейския полуостров с оръжия и помощи, за да разпалят войната между Юга и Севера.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Сега, в съдбоносен момент, когато историята се повтаря, Русия и Съединените щати се обръщат към същите тези съюзници, за да им доставят така необходимите муниции, докато силите им се сблъскват отново, но този път на другия край на света – в Украйна.

Защо ни е важно?

Напрежението между Южна и Северна Корея е в най-високата си точка от Студената война насам. А търканията им напомнят за това, че въпреки „помирението“ помежду им, двете държави технически все още са във война.

През своите 75 години на дипломатически възходи и падения, двете Корейски държави винаги са виждали екзистенциална заплаха една в друга. Това по същество се превръща и в основна причина помирението им никога да не бъде заменено с мирен договор.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Овладяването на това напрежение сега е по-сложно от всякога.

Историческата памет за конфликта продължава да оформя действията на участващите правителства и до днес. Разликата обаче е, че сега историята се преобръща с главата надолу. Така в доставчик на оръжие се превръщат Северът и Югът на Корея. Защото конфликтът в Украйна създава необходимост за САЩ и Русия да изтеглят назад дарената преди години военна техника.

Настоящите събития резонират с обстоятелството, че Северна и Южна Корея на практика продължават да бъдат единствените страни, които са в постоянна бойна готовност. Това ги превръща в изключително удобни партньори. Връзките, които двете страни на полуострова създават, с големите световни играчи, създават точна представа за разпределението на силите във възраждащата се блокова структура на геополитическото пространство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Агресията на Владимир Путин срещу Украйна форсира глобалното разделяне на противоположни географски, политически, икономически и идеологически блокове.

Ужасната война в сърцето на Европа повдига въпроса за възможността от възникване  на подобен конфликт и в Индо-Тихия океан. На дневен ред вече е необходимостта от тясно сътрудничество между Съединените щати и техните демократични съюзници в двата региона.

Същото важи и за Русия с нейните бивши сателити.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Колкото повече се засилват разделенията между Изтока и Запада, толкова  повече въпросителни изникват около бъдещите модели на противопоставяне между Севера и Глобалния Юг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама