Миньори и енергетици срещу собствените си интереси

14:37, 01 окт 23 / Блиц Шрифт:

Недоволството на миньори и енергетици продължава, прераствайки в протести и блокади на ключови пътища. Работниците настояват правителството да не приема актуализираните териториални планове за справедлив преход, според които страната трябва да премине към декарбонизация в следващите няколко години.

В същото време България стана последната страна в ЕС, която внесе своите териториални планове, естествено в последната минута. Ако не беше изпълнила поетото задължение, страната ни можеше да изгуби приблизително 1,5 млрд. евро.

Залогът е висок. За пореден път.

Загубата на допълнително финансиране ще доведе въглищните региони до социално-икономическа катастрофа. По тази причина въпросните териториални планове всъщност трябва да послужат като магнит както за инвестициите, така и за хората в региона. Защото по план предвидените средства трябва да постъпят както в националния, така и в местния бюджет.

В момента цената на електроенергия е най-висока именно когато е произведена от ТЕЦ-овете. По същата причина те продават малко. И съответно работят на почти минимални мощности. Което пък води до намаляване на емисиите. По естествен път, без намесата на ЕС или пък на правителството. Просто пазарната логика е такава.

Очертаването на ясен процес, съдържащ стъпките на декарбонизация е необходим не толкова на политиците, колкото на протестиращите.

Обаче началото на стратегия по въпроса може да бъде поставено единствено чрез изпълнение на задълженията ни към ЕС. А не през нищо не определящи преговори на синдикатите с правителството. Което и да е то.

На фона на това протестите на достойни хора, изкарващи прехраната си в една така или инак обречена индустрия, изглеждат като противоречие. Защото ТЕЦ-овете най-вероятно ще затворят врати далеч преди 2038 г. И тогава само изпълнението на териториалните планове ще може да замени доходите на хората в засегнатите региони.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 09:42, 02 окт 23

Пълни глупости!Какво са 1 млрд.лв пред това 10000 души да останат без работа и то заради така наречения зелен преход на кучката Урсула.Ние да не би живеем в стъклен буркан и как точно ще дишаме чист въздух като САЩ,Индия,Китай и Русия няма да спрат да използват въглища ?!Ние няма ли да дишаме същия въздух?!Безродниците от правителството не ги интересува националния интерес,а само слушкат командите на Брюксел.Тук няма дилема -или избираш да си на страната на българската енергетика и 10000 български работници и техните семейства или си долен предател.

2 Анонимен 11:44, 02 окт 23

Защо по дяволите чакаме подаяние от 1 или повече милиарда евро от Европа,а не може да ги осигури българската икономика?Защото няма такава-ние нямаме вече химическа,текстилна,шивашка,консервна,фармацевтична промишленост,корабостроене,самолетостроене и т.н.А защо нямаме-защото Иван Костов продаде за 1 нощ ,за 1долар 3000 промишлени предприятия,които станаха на скраб,Александър Йорданов унищожи селското стопанство,Меглена Кунева затвори 3 и 4 реактор на Козлодуй,не че някой я е накарал,а за да покаже колко велика европейка е,тиквата отказа да построи Белене и го нарече гьол,7ми реактор в Козлодуй няма.И няма нито един осъден.Значи миньорите са последните,които имат вина ,.,......това е истината....

3 Анонимен 10:26, 03 окт 23

Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ---- https://min.lc/medbg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама