Без гражданство в динамиката на международното безредие

07:02, 06 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Най-малко 4,4 милиона души в 95 държави са без гражданство или с неопределена националност, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Според годишният доклад на агенцията на ООН за бежанците, липсата на гражданство има ,,опустошително въздействие“ върху онези, които са останали без националност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Juan Manuel Blanco

Непризнатите като граждани на някоя страна често биват лишени от човешки права и достъп до основни услуги, което ги оставя политически и икономически маргинализирани, както и уязвими към дискриминация, експлоатация и малтретиране.

В изследването се посочва, че през 2023 г. Кения, Киргизстан, Молдова, Северна Македония, Португалия и Танзания са предприели важни стъпки по отношение на лицата без гражданство, докато Република Конго е станала последната държава, която се е присъединила към Конвенцията за лица без гражданство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Luis Torres

Предвид относителната независимост на хората без гражданство в националните статистически проучвания, докладът на агенцията за бежанците допуска, че действителната цифра в световен мащаб е значително по-висока.

В международното право лице без гражданство представлява лице, което не се счита за гражданин на нито една държава, съгласно действието на нейния закон. Някои хора без гражданство са бежанци, но не всички бежанци обаче са без гражданство. Статутът на подобни лица зависи главно от гледната точка на държавата по отношение на индивида или конкретна група хора.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gelmert Finol

Защо ни е важно?

С нарастващото принудително разселване в световен мащаб милиони хора остават на ръба на оцеляването, лишени от основните си човешки права, включително възможността за участие и принос към обществото.

Преди векове европейските кралства са прогонвали нелоялните граждани отвъд стените си.

Съвсем наскоро, в тенденцията, която според експерти, бележи завръщане към старите практики, по-късно дискредитирани от нацистка Германия, страните отново започват да имат неосъзнат стремеж към лишаване на все повече хора от тяхното гражданство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen

Тези практики не са чужди дори на демокрациите. Авторитарни държави като Русия и Беларус предприемат подобни действия за отнемане на гражданство, но успоредно с тях това прави и Украйна, която лиша от гражданство няколко бивши политици, които обвинява в корупция.

Същевременно Австралия и Израел попадат сред държавите, които през последните години бележат напредък в развитото на законодателството си по отношение на този въпрос.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rehan Khan

Организацията на обединените нации продължава да тълкува правото на гражданство като основно човешко право, докато международното право, от своя страна, забранява произволното лишаване от гражданство, основано на расови, етнически, религиозни или политически причини.

Но постепенно, от началото на века, войната срещу тероризма в световен мащаб възражда старите нацистки практики.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Saber

За много държави процедурата по отнемане на гражданство е гъвкава и силно обвързана с политическите дебати.

Но въпреки прогреса на някои страни в това отношение, тенденцията изглежда ще се запази, дори увеличи. Всичко зависи от степента развитието на множеството международни конфликти, на които ставаме свидетели през изминалите месеци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама