Импийчмънт на президента? По-добре скрийте генeрала!

06:31, 15 фев 23 / Политика Шрифт:
Александър Димитров

В държава, в която може да се каже всичко, може и да се направи всичко“. Тези думи са на проф. Атанас Семов, преподавател по конституционно право, понастоящем член на Конституционния съд. Той използва често този израз, настоявайки, че словото трябва да се използва внимателно, защото казаното нерядко става реалност и има последици.

Аз пък реших да започна материала си с думите на проф. Семов, защото през последните години се случиха прекалено много неща, които преди време смятах за недопустими, а някои от тях – и за невъзможни. Всички те обаче бяха обилно изговорени публично и, подобно на самосбъдващо се пророчество, думите постепенно се превърнаха в дела. Така девалвацията на словото доведе до принизяване на закона. Неприемливото стана приемливо, а безобразията се превърнаха в норма. Абсурдът премина в реалност, а незаконното днес вече се смята за допустимо...

Горчивият опит от миналото ме научи да се отнасям сериозно към всичко, което се говори в публичното пространство, защото ако се повтаря достатъчно често, то може и да се случи. Особено внимание обръщам на посланията на политиците – все пак това са хората, чиито думи и действия оказват най-голямо влияние върху живота ни. Това е и причината да взема отношение по на пръв поглед лековатото изказване на лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов по време на участието му в предаването „Панорама“ по БНТ. В него той заяви, че първата работа, с която ще се захване в следващия парламент е да инициира процедура по импийчмънт на президента Румен Радев. В моите очи тази заявка е нещо като три в едно – едновременно безотговорна, неадекватна и нелепа.

Някои биха казали: „Какво толкова? Това е предизборно говорене, а президентът е политически опонент. Генералът просто се опитва да мобилизира електората си“. Така е, но дори в политическия дебат има граници, които отговорните политици не бива да прекрачват, а в този случай лидерът на ДСБ направи именно това, създавайки сериозен риск за държавността и установения конституционен ред.

Снимка: БГНЕС

В момента Президентството е единствената стабилна институция в държавата

Да атакуваш единствената стабилна институция, върху която днес се крепи държавата, е висша форма на безотговорност. Още по-лошо е, когато го правиш без да си даваш сметка за последствията. Нека за момент си представим какво би се случило, ако в първите дни на новия парламент коалицията на ген. Атанасов (ПП-ДБ) започне процедура по импийчмънт, а ГЕРБ, ДПС и БСП разпознаят в нея политическия си интерес (което е напълно вероятно) и я подкрепят. При подобно развитие на събитията рискуваме да се окажем в ситуация на тежка политическа и конституционна криза в комбинация с безредици по улиците. От една страна, ще имаме парламент, който не е в състояние да излъчи управляващо мнозинство, а от друга, няма да имаме президент, който да го разпусне. Ще бъдем управлявани от правителство, което няма никаква легитимност, защото е назначено от отстранен президент. Конституционният съд пък ще трябва да се превърне в арбитър на неизбежния сблъсък между вицепрезидента и парламента по отношение на правомощията.

Това обаче не е всичко. Ами, ако в разгара на процедурата Румен Радев отново вдигне юмрук и призове хората да го защитят? Запитайте се, наистина ли искаме да видим как ще завърши сблъсъкът между президент с 48% одобрение и парламент с едва 7%?[1] При такова съотношение на силите можем да бъдем сигурни, че битката ще се пренесе на улицата и няма да свърши в полза на парламентарната демокрация.

Изказването на лидера на ДСБ е в разрез и с дневния ред на хората

Наред с това изказването на ген. Атанасов е и неадекватно на ситуацията, защото вместо да адресира важните за обществото въпроси, то анонсира намерение за допълнително задълбочаване на политическата криза. Лидерът на ДСБ сякаш не забелязва, че съществуват важни теми като приемането на бюджета, присъединяването ни към еврозоната и Шенген, доходите, борбата с инфлацията, Плана за възстановяване и устойчивост, отпушването на еврофондовете...

За мое съжаление, Генералът не даде отговор и на въпроса на въпросите – как ще излезем от политическата криза? Не обяви кои ще бъдат партньорите му в следващия парламент, нито с какво мнозинство възнамерява да реализира идеите си. Истината е, че докато не бъде постигнато съгласие по управленската формула, нито един от останалите проблеми на държавата няма да бъде решен. За всеки трезво мислещ човек е ясно, че съществува само една възможност и тя е широка евроатлантическа коалиция. Алтернативата също е само една – служебен кабинет и нови избори. Ген. Атанасов обаче не говори по този въпрос. Изглежда, че за него е далеч по-важно да руши държавността.

Снимка: БГНЕС

Когато най-слабият политик атакува най-силния, обикновено резултатът е смях

Освен безотговорно и неадекватно изказването на лидера на ДСБ е и нелепо. Оставям на страна факта, че негови поддръжници и симпатизанти преди време стояха на колене пред Президентството като символ на подкрепата си за Румен Радев. Тук по-скоро предпочитам да акцентирам върху това, че Атанас Атанасов е партийният лидер с най-нисък рейтинг – едва 8%. В този смисъл опитът му да инициира импийчмънт на най-одобрявания политик в държавата би следвало да предизвика само насмешка.

При нормални условия това действие би било напълно безобидно. То щеше да доведе единствено до силен публичен отзвук и повишаване на рейтинга на президента – винаги става така, когато най-слабият политик атакува най-силния. Днес обаче условията не са нормални. Страната се намира в тежка политическа криза, а устоите на държавността са сериозно подкопани. Това означава, че всички ние трябва да бъдем в пъти по-отговорни и да си даваме сметка за последиците от действията си. За политиците пък това важи с многократно по-голяма сила.

И все пак, защо да не сринем държавата, а после да я изградим отново?

По-добре не! Повярвайте ми, не си струва да тръгваме по този път. И това ви го казвам от позицията на застъпник на идеята за приемане на нова българска конституция, която да отговаря на реалностите на нашето време. Дефицитите на установения обществен ред са очевидни, но сега е най-малко подходящото време за експерименти. За да бъдат успешни, реформите трябва да бъдат осъществени чрез еволюция, а не чрез революция. Условията за това обаче все още не са налице. Процесът е дълъг и сложен. Изисква много усилия и широк национален консенсус – нещо, с което не разполагаме.

Затова ви предлагам, все още да не си чупим държавата. Нека първо се сдобием с ясна визия за бъдещето и изградим национално съгласие за нея. Едва тогава ще бъдем в състояние да направим нужните подобрения, при това по плавен и предвидим начин.

Ако ли не, другият подход също е налице. В момента най-прекият път към разрушаването на държавността е чрез процедура по импийчмънт на президента.

Скрийте генерала!

Накрая ще си позволя да се обърна към лидерите на новата коалиция ПП-ДБ с призива: „Скрийте генерала!“

В момента този човек е вреден и отблъсква разумните избиратели. Моля ви, проявете отговорност към държавата и гласоподавателите си и тихичко го изпратете в заслужена пенсия!

[1] По данни на агенция Екзакта от 05.02.2023г.

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Добри Божилов 12:39, 15 фев 23

Тия идиоти в момента са на 3-то място, след Възраждане, а според мен ще се борят за 4-то - с ДПС. След изборите ще ближат такива рани, че само ще им е до импийчмънт.
Колкото до самия импийчмънт - дори да се намерят 160 депутати да го инициират, това не води до сваляне на Президента. Въпросът отива в Конституционния съд, където трябва да се намерят 7 гласа. Съдът трябва да реши, че има нарушение на Конституцията и то е значимо. Нарушение от типа на правата на кучетата или неидване на работа (теоретично това също е нарушение), не е достатъчно сериозно и значимо.
В момента КС е и непълен. Липсват 2 съдии. Други 2 са назначени от Президента. Т.е. за да го бутнат, трябва от останалите 8, 7 да са против него.
Това по обвинение за оръжията за Украйна - решение, което вече е изпълнено, е смехотворно. Той дори да иска НЕ може да прати повече оръжия, защото списъкът се гласува в парламента. Предното гласувано вече замина. Сега парламент няма. Т.е. няма никакво нарушение. Да не говорим, че президентът има право на всякакви изказвания, дори оспорващи закони и решения на парламента. Всеки има право да оспорва, важно е какво прави. Той не е предприел нищо, за да наруши решение. Т.е. основанието е нулево...
Не съм убеден и, че БСП ще подкрепи подобно нещо. Електоратът и е про-радевисти, Корни се самоубива напоследък. Но по-важното е друго - На Йотова ще и дойде дюшеш да стане президент и да се превърне в ляв съперник на Корнелия. Последната трябва да е луда да го направи... 🙂

2 до 01 22:07, 16 фев 23

На Йотова ще и дойде дюшеш да стане президент и да се превърне в ляв съперник на Корнелия.
е за това си прав
помня я като кикотеща се журналистка.
двете заедно с корнелата го заплашиха че ще го следят но чорапа ги финтира

3 Damila 18:43, 20 фев 23

Быстрое и надежное кредитное предложение для всех
Наша финансовая группа, чтобы помочь людям с финансовыми трудностями, запускает крупную кредитную кампанию с низкой процентной ставкой 2% в год.
Доступны предложения от 10 000 евро до 500 000 евро с очень выгодными условиями погашения от 1 года до 25 лет.
Для получения дополнительной информации обращайтесь.
электронная почта: [email protected]; WhatsApp: 0033 777 665 361

4 Ники Асенов 09:46, 24 фев 23

Въпросът ,, ...защо да не сринем държавата, а после да я изградим отново?" е много изкушаващ. Въпреки, че политиците ни сякаш интуитивно действат по първата част, съгласен съм - по - добре, това да не се случва сега. България има много потенциал, който все още може да бъде усвоен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама