Загърбване на старите вражди

20:55, 11 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Гърция и Турция обещават да работят заедно за постигането на мир. След години на повишено напрежение лидерите на страните подписват ,,Декларация за приятелски отношения и добросъседство“.

Крайната цел е конструктивното разрешаване на дългогодишните различия. Кириакос Мицотакис и Реджеп Таип Ердоган подписват декларацията, докато президентът на Турция прави първото си посещение в Атина от шест години насам.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yannis Kolesidis 

Висши официални лица от двете страни също участват  в разговорите по въпроси като миграция, енергетика, туризъм и търговия.

Двамата лидери заявяват, че целите им се простират до удвояването на годишната стойност на търговията между държавите до 10 милиарда долара.

,,Няма толкова голям проблем между нас, че да не може да бъде разрешен, стига да се фокусираме върху голямата картина“, заявява Ердоган в телевизионно интервю.

Искаме да превърнем Егейско море в море на мир и сътрудничество.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Greece Ministry of defence handout 

Според премиерът Мицотакис - Географията и историята гарантират, че живеем заедно. Той чувства, че - Има исторически дълг да доведе двете държави една до друга.

Декларацията води до подписването на общо 15 споразумения в области като образованието, износа и селското стопанство. Двете държави заявяват, че ще продължат разговорите по политически и икономически въпроси и се споразумяват за въвеждане на допълнителни мерки, които да помогнат за изграждането на доверие.

Те обещават да поддържат каналите за комуникация отворени и да се въздържат от всякакви действия или изявления, които биха могли да подкопаят приятелския дух на пакта. Въпреки това, ако все пак възникне някакъв спор, страните ще се опитат да го разрешат с мирни средства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/George Vitsaras 

Защо ни е важно?

Въпреки че пактът не е правно обвързващо събитие, той е исторически значим и носи силна символика. За Турция подобряването на връзките с Гърция предоставя възможност за коригиране на отношенията ѝ със Запада.

Предвид международния контекст на събитията от изминалите месеци и икономическите трудности, страната повече не може да си позволява да има допълнителни точки на напрежение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kostas Tsironis 

В този смисъл и пред Гърция се откриват множество възможности.

До момента напрежението между двете страни се изразява главно чрез периодични навлизания на гръцки или турски самолети в чужда територия, както и в засенчване на фрегати в Егейско море.

Приемането на декларацията за приятелски отношения и добросъседство се превръща в мярка, която възпира възможна ескалация, която би довела до военна конфронтация.

Поставянето на началото на едно по-тясно сътрудничество между двете страни създава предпоставки и за успокояване на миграцията в региона. Въпреки че броят на пристигащите от Турция в Гърция намалява значително през последните години, гръцките острови все още изпитват недостиг на ресурси за интегриране на новопристигналите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Nikitas Kotsiaris

Антагонизмът между Гърция и Турция датира от векове. Но днешните обстоятелства на глобално разделение и противопоставяне успяват да наложат дори на стари врагове да загърбят своите различията в името на така необходимата на всички сигурност.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама