Бог да пази правото на глас!

20:35, 02 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Новата 2024 година предоставя възможност на повече от половината възрастно население по света да гласува, включително и в нации, където демокацията е в изключително лошо състояние.

Тазгодишните избори ще включват някои от най-големите и най-гъсто населени страни като Индия, Индонезия, Пакистан, Бангладеш, Русия и Съединените щати. Без да броим, тези за Европейски парламент.

Въпреки че правото на глас може да бъде определено като успех за принципите на демокрацията, животът в едно свободно общество изисква повече от провеждането на избори.

То се нуждае от силна и легитимна опозиция, свободна и неограничена преса и пълни права и свободи за всички граждани. Заедно с множество други условия, които да гарантират, че изборите могат да доведат до мирна и справедлива смяна на дадено ръководство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Amanda Sabga

През последното десетилетие обаче се наблюдава бързо издигане на лидери и кандидати, които застрашават или цялостно премахват от основите на демокрацията. Без обаче да спират да провеждат избори. Поради това мнозина очакват, че приливът на бюлетини през 2024 година ще доведе до задълбочаване на разделенията.

Сред най-значимите в световен мащаб ще бъдат президентските избори в САЩ, предвидени за 5 ноември. При евентуално преизбиране, Доналд Тръмп може да се превърне в едно от най-големите препятствия за съвременната демокрация.

Яростните атаки на бившия президент срещу демократичните институции и откритите му съюзи със задгранични автократи имат потенциала да доведат до възход на крайнодесните нагласи на глобално ниво.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gavriil Grigorov

Но докато в този случай оспорваната битка в САЩ включва не по-малко подготвени опоненти, никой не смее да подложи на съмнение резултата от изборите в Русия през март. Кандидатурата на Владимир Путин за пети президентски мандат се разглежда повече като имперска коронация, отколкото като заявка за състезание.

Европа също ще бъде свидетел на горещи съревнования, въпреки разбирането за Старият континент като символ на либералната демокрация. Днес значителна част европейците се опасяват, че поредното политическо преборване всъщност може да доведе до радикална промяна.

Защо ни е важно?

Много от предстоящите избори представляват решаващ тест за самата основа на либералната демокрация. Това кара наблюдателите да описват 2024 г. като година на глобален преврат или провал на демокрацията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Най-големите обрати в демокрацията през последните години не се случват заради директни преврати или преминаване към диктатура, а чрез т.нар. демократично отстъпление. Нарастването на централизираната власт на министър-председателите и президентите, манипулирането на изборите и съдилищата водят до мащабно разпространение на модел за псевдодемократично управление.

Да се каже, че живеем в ,,исторически“ времена е клише, но 2024 г. определено има потенциала да остави дълбока следа. Все по-авторитарните и империалистически настроени режими създават у мнозина усещане за упадък на Западната демократична хегемония.

Въпреки това идеята за демокрация е по-устойчива, отколкото нейните чести кризи и нестабилност предполагат. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Дори в страни, където в момента цари деспотизъм, диктаторите са принудени да се позовават на идеите за свобода. Тях съвременният авторитаризъм никога няма да бъде способен да унищожи. Защото демократизацията е сложен и постепенен процес. Той често е зависим от приумици на лидери или от частни интереси. Но в основата си продължава да е резултат най-вече от избора на гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама