Междузвездни войни  

07:35, 21 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Съединените щати и Япония призоваха всички нации да не разполагат или разработват ядрени оръжия в космоса. Двете стани предложиха резолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която подчертават, че световната общност трябва да спазва общи правила за безопасност.

Предупреждението идва в отговор на опасения във Вашингтон, че Москва разработва антисателитно ядрено оръжие. Според американските власти детонацията на подобно устройство ще причини хаос, сривайки комуникационните връзки на Земята.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sarah Yenesel

Министърът на външните работи на Япония Йоко Камикава се позовава на историята и подчертава, че дори по време на Студената война съперниците са били единодушни, че космическото пространство трябва да остане мирно. Според нея тази договорката е актуална и днес.

Русия, естествено отрича твърденията на Съединените щати. Владимир Путин твърди, че Москва няма намерение да разполага ядрени оръжия в космоса и страната му  развива космическия си капацитет в рамки, наподобяващи американските.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky

На този фон Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш информира Съвета по сигурността, че ,,геополитическото напрежение и недоверие подновяват риска от ядрена война“.

Според него човечеството няма да може да понесе последствията от делото на Опенхаймер.

Защо ни е важно?

Това не първият път, в който се прави опит да бъде прието единно законодателство, регулиращо поведението на държавите в космическото пространство. Макар темата все още да изглежда футуристична, предпоставките за възникване на проблеми вече са налице.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Bobylev

Поддържане на ниски нива в ядрения арсенал, особено в космическото пространство, има значение за опазване на международната сигурност. Една евентуална резолюция ще ограничи надпреварата във въоръжаването на земята. И ще гарантира устойчиво пространство в космоса.

Досега той винаги е бил считан за място без конфликти. Разполагането на ядрени оръжия там ще подкопае основния принцип и ще стартира надпревара в милитаризирането му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP 

Така ще се сложи край на една мирна епоха, в която международната общност, поне до момента, използваше космическото пространство единствено за научни изследвания и сателитна комуникация.

Доказано е, че конкуренцията и конфликтите виреят във всякакви среди. Вероятно ще процъфтяват и в космическата. Но във време на глобална несигурност, превръщането и на космоса в плацдарм може да се окаже пагубно за всички.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама