Бунтът на мравките

22:10, 31 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Гневни фермери отново блокираха Брюксел в знак на протест срещу политиките на Европейския съюз и евтиния внос от Украйна. Докато трактори предизвикваха хаос в пътното движение, фермерите хвърляха цвекло, замеряха с тор полицията и палеха купища със сено.

Те протестират срещу това, което определят като ,,прекомерна бюрокрация“ и ,,нелоялни търговски практики“.  Сред тях попадат засилените екологични мерки и евтиният внос от Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

,,Нека си изкарваме прехраната с нашата професия“, гласи един билборд на трактор, блокиращ пътна артерия, осеяна с картофи, яйца и тор.

Всичко това доведе до приемане на временно съгласие от страна на ЕС - за намаляване или отслабване на част от правилата, които засягат оборота от сеитбата, защитата на почвената покривка и методите за обработка на почвата.

Дребните фермери ще бъдат освободени и от някои проверки и санкции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Очаква се Европейският парламент да вземе окончателно решение по предложенията до края на месец април. Но според еколозите и активистите промяната в политиката на ЕС, под натиска на фермерите, няма да доведе до нищо добро. Те предупреждават, че последиците от настоящите краткосрочни отстъпки, ще се усетят силно след едно поколение, когато се очаква изменението на климата да нанесе сериозен удар върху континента.

За повечето от фермерите отговорът на европейските институции обаче е твърде малък и твърде закъснял.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Общата селскостопанска политика, която е в епицентъра на настоящите трусове, е крайъгълен камък на европейската доктрина в продължение на повече от шест десетилетия. Тя е жизненоважна за състоянието на селскостопанския сектор, но представлява и основен стратегически интерес за много от европейските държави.

Въпреки вниманието, което ѝ се отделя обаче, тази политика е изпълнена с проблеми.

Разширяващият се Европейски съюз изостря конкуренцията. А безмитният внос от Украйна, където работната ръка все още е по-евтина, създава усещане за уязвимост у повечето европейски фермери.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Те без да искат попадат в пряка зависимост от местните политици и бюрократи. Вместо да се съобразяват с потребителското търсене, фермерите трябва да угаждат на държавната политика. Също така приходите им все по-често зависят от спазване на, недоказани в практиката, правила в полза на околната среда.  

На всички е ясно, че проблемите на селскостопанския сектор в Европа няма да се решат с временни съгласия. Но кризата е добре дошла за политическите елити. Защото е благодатна почва за екстра доза популизъм.

Особено по време на предизборна кампания. И при сериозен възход на крайнодесните партии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:26, 01 апр 24

Е как ще се вземат адекватни решения от ЕС след като европейските бюрократи си седят в лъскавите кабинетчета,четат изрезки от вестници и така се"информират"за отделните страни и проблеми,пълно безумие.Най-лошото на сегашния ЕС е опита да се изземе правото на решения на националните правителства.Затова някой ще отиде в затвора...........

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама