Крайности в Брюксел

18:25, 17 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Общински кмет в Брюксел изпрати полиция, която да прекрати Националната консервативна конференция. Тя беше с дневен ред "Обсъждане на въпроси, засягащи националния консерватизъм в Европа. 

По план в двудневната конференция участие трябваше да вземат унгарският премиер Виктор Орбан, бившият британски политик Найджъл Фараж и други крайнодесни, евроскептични политици и идеолози.

Виктор Орбан Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Но точно когато Фараж излиза на сцената за своето приветствено слово, пристига белгийската полиция. Носи и заповед за прекратяване на събитието с оглед на "обществената безопасност".

В изявление малко по-късно, кметът на район Сен Жос, където се провежда дясната сбирка, заявява, че "крайнодесните не са добре дошли" в града.

Сред блокираните попада и Ерик Земур, който се кандидатира като крайнодесен кандидат на президентските избори във Франция през 2022 г. Заобиколен от белгийски полицаи той обвинява кмета, че има връзки с "турски ислямисти" и използва силите на реда като "частна армия".

Ерик Земур Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Заповедта за блокиране на конференцията е разкритикувана и от белгийския премиер Александър де Кро. Той определя действието като "неприемливо".

"Забраната на политически срещи е противоконституционна. Точка", допълва лидерът в "Х". Според него, докато автономията на общините представлява крайъгълен камък на белгийската демокрация, "свободата на словото" трябва винаги да бъде гарантирана.

Защо ни е важно?

Александър де Кро Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Възходът на десните сили в Европа представлява сложно и нюансирано предизвикателство пред принципите на свободното слово. Трудно е да се определи кой има право и кой не. Поради това събития като крайнодясната конференция често биват възприемани за провокация. Както от едната, така и от другата страна на барикадата.

Но налагането на какъвто и да е вид цензура, особено в сърцето на Европа, рискува да породи опасни прецеденти и по-мащабно ограничаване свободата на изразяване.

Това, което започва като опит за гарантиране на "обществената безопасност", може лесно да ескалира и да засегне мнения и алтернативни гледни точки, които невинаги съвпадат с позицията на управляващите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Възходът на десните сили се свърза именно с идеята за налагане или предефиниране границите на приемливото слово. Действията на кмета обаче показват, че е възможно и обратното. Спирачка се оказват тези, които по принцип трябва да отстояват европейските свободи.

Случилото се в белгийската столица не е прецедент, но е доказателство за наличие на ерозия в европейските идеи. Тя полека подкопава принципите на демократичното управление и проправя път за навлизане на авторитарни тенденции.

Затова и позициите в продължителния европейски дебат „дясно-ляво“ продължават да се изострят. Въпреки основателните опасения относно потенциални вреди от десен екстремизъм - цензуриране, заглушаване или маргинализиране на десните може да има неблагоприятни последици.

Найджъл Фараж Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

И това не засяга само политическите сили, но и самата структура на европейските демократични общества.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:59, 18 апр 24

Ти да видиш?!А ние си мислехме,че Путин е диктатор.Хубавото е, че 9юни наближава и следва основен ремонт на ЕС и изграждане отново,край на диктатурата на Урсула.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама